Εντυπωσιακά τεθωρακισμένα με ειδικό διάκοσμο για τον εορτασμό των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821 - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Εντυπωσιακά τεθωρακισμένα με ειδικό διάκοσμο για τον εορτασμό των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821

Εντυπωσιακά τεθωρακισμένα με ειδικό διάκοσμο για τον εορτασμό των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821

Βαριά οχήματα μάχης, «με μια τεράστια ελληνική σημαία 9 μέτρων τοποθετημένη πάνω στον χαλύβδινο θώρακά τους» αποτελούν συνήθως το πιο εντυπωσιακό τμήμα μιας στρατιωτικής παρέλασης και κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και στην επετειακή εκδήλωση της 25ης Μαρτίου του 2021.

Ο λόγος για τα άρματα μάχης που θα παρελάσουν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, με δύο οχήματα που θα φέρουν ειδικό διάκοσμο για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821 να προπορεύονται των σχηματισμών τους.

Το έργο της ετοιμασίας των δύο τεθωρακισμένων οχημάτων για την αυριανή ημέρα ανέλαβε εθελοντικά μια ομάδα Ελλήνων με… ειδίκευση στις λεπτομέρειες. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας έγινε η πρόσκληση από το ΓΕΣ. Αποτελούμε μια ομάδα από χομπίστες αλλά και επαγγελματίες του χώρου του μοντελισμού που είναι ταλαντούχοι στον τομέα των γραφιστικών και έχουμε ετοιμάσει κατ’ εντολή του ΓΕΣ δύο επετειακά οχήματα. Ένα Μέσο Άρμα Μάχης τύπου Leopard 2HEL και ένα τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού M113.

Τα οχήματα θα είναι φροντισμένα με ειδικό διάκοσμο που αφορά την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης», εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Σταύρος Σούλης, συντονιστής της ομάδας, πρόεδρος της IPMS (International Plastic Modelers Society), της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικομοντελιστών Ελλάδος.

Η ετοιμασία ειδικού διάκοσμου είναι κάτι που συνηθίζεται σε κάθε επέτειο μιας στρατιωτικής μονάδας. «Ούτως ή άλλως κάθε φορά που υπάρχει μια χρονιά στην οποία μια μονάδα ή σχηματισμός έχει να γιορτάσει ένα αριθμό ετών π.χ από τη σύστασή της, αυτό συμβαίνει. “Στολίζεται” δηλαδή κάποιο όχημα, αεροσκάφος κ.ο.κ με ειδικό διάκοσμο. Ήταν επόμενο να ετοιμαστεί και κάτι για τη φετινή επέτειο των 200 χρόνων», ανέφερε ο κ. Σούλης.

Η ετοιμασία των ειδικών εκδόσεων των τεθωρακισμένων οχημάτων για τα 200 χρόνια ξεκίνησε πριν από έναν μήνα από τους χομπίστες της IMPS Ελλάδος, όπως και τους επαγγελματίες των εταιριών Icarus Workshop του Δημήτρη Σταθόπουλου, ο οποίος υλοποίησε σχεδιαστικά το πρότζεκτ, και LM Decals που κατασκεύασαν και τοποθέτησαν τον επετειακό διάκοσμο πάνω στα οχήματα. «Το βασικό σχέδιο προτάθηκε από το ΓΕΣ, εμείς εκτελέσαμε τις τροποποιήσεις, την ειδική προσαρμογή και την τοποθέτηση πάνω στα δύο ερπυστριοφόρα οχήματα. Είναι μια πολύ απαιτητική και ιδιότυπη εργασία να “τοποθετήσεις” έναν διάκοσμο πάνω σε ένα άρμα δέκα μέτρων και… 70 τόνων!», επισήμανε ο κ. Σούλης.

«Είναι η τρίτη χρονιά που αναλαμβάνουμε ένα τέτοιο πρότζεκτ. Είχαμε ετοιμάσει με παρόμοιο επετειακό διάκοσμο το 2018 ένα άρμα μάχης Leopard 1A5 και το 2019 ένα άρμα Leopard 2HEL. Το ότι είμαστε μοντελιστές μας βοήθησε πάρα πολύ, αφού ξέρουμε κάθε λεπτομέρεια, γωνία κ.ο.κ των οχημάτων. Απλά εδώ δουλεύουμε σε κλίμακα 1:1 και σε τεθωρακισμένα που μετά θα πρέπει να κινούνται κανονικά στο δρόμο!», σημείωσε ο Έλληνας ειδικός.

Από την έγκριση μέχρι το τελικό σχέδιο, την εκτύπωση, την προσαρμογή και το τελικό φινίρισμα του διάκοσμου πάνω στα τεθωρακισμένα οχήματα χρειάστηκε εργασία πολλών ημερών, ενώ την τοποθέτηση τελικά «ολοκλήρωσαν περί τα 16 άτομα, ως επί το πλείστον χομπίστες, ενθουσιώδεις μελετητές των ΕΔ και του εξοπλισμού τους», τόνισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικομοντελιστών Ελλάδος, που προσμένει με ενθουσιασμό την αυριανή ημέρα.

«Θα είμαστε εκεί, να τα ελέγξουμε, αν χρειαστεί να κάνουμε κάποια προσαρμογή, βελτιστοποίηση της τελευταίας στιγμής, το κυριότερο όμως είναι πως θα χαρούμε που θα δει όλη η Ελλάδα αυτόν τον διάκοσμο», κατέληξε ο κ. Σούλης.

 

Από το Blogger.