Παράταση της επιδότησης για σόμπες από το ΕΣΠΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Παράταση της επιδότησης για σόμπες από το ΕΣΠΑ


Η επιδότηση επιχειρήσεων για αγορά σωμάτων θέρμανσης εξωτερικού χώρου και για δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος θα μείνει ανοικτή για όσο χρειαστεί, τονίζουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης μετά την παράταση που δόθηκε μέχρι τις 28 Απριλίου στη δράση του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση εστιατορίων και ξενοδοχείων για την αγορά θερμαντικών σωμάτων.

Αν και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η επαναλειτουργία της εστίασης θα είναι μία από τις τελευταίες αποφάσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πολύ σημαντικό να δοθούν οικονομικά κίνητρα στις επιχειρήσεις του κλάδου προκειμένου να προχωρήσουν σε αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υποδομών τους, ώστε να είναι έτοιμες να λειτουργήσουν σε καθεστώς υγειονομικής ασφάλειας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το πρόγραμμα για επιδότηση των εστιατορίων αλλά και των τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτουν εξωτερικό χώρο παροχής γευμάτων, προκειμένου να πληρωθούν αναδρομικά για ένα μέρος του κόστους προμήθειας θερμαντικών σωμάτων, έληγε κανονικά σήμερα, αλλά με απόφαση τού υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη παρατείνεται έως τις 28 Απριλίου 2021. Μάλιστα, καλύπτονται και αγορές που έγιναν από την 1η Φεβρουαρίου 2020, δηλαδή πριν καν επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα στην χώρα μας, εφόσον η επιχείρηση άνηκε στους πληττόμενους ΚΑΔ κατά το χρόνο αγοράς της σόμπας.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ (50 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 10 εκατ. ευρώ για τις μεγάλες) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Κάθε επιχείρηση που διαθέτει νομίμως αδειοδοτημένο εξωτερικό χώρο εστίασης, έχει τη δυνατότητα να λάβει επιχορήγηση μέχρι 100 ευρώ για κάθε σόμπα που έχει ήδη προμηθευτεί, ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Θα πρέπει το θερμαντικό σώμα να έχει αγοραστεί, να έχει αποπληρωθεί και να έχει εγγραφεί στα λογιστικά βιβλία τής επιχείρησης, κατά το χρόνο υποβολής τής αίτησης. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά επιχείρηση είναι 5.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, να ικανοποιούν τις παρακάτω βασικές προϋποθέσεις:

• Να διαθέτουν τους επιλέξιμους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ).
• Να μην συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού από επιβολή προστίμων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
• Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.
• Να πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Καν. 1407/2013, σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI .

Επιδοτούνται θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου οποιουδήποτε τύπου (υγραερίου, ηλεκτρικά, φυσικού αερίου, πάνελ υπερύθρων, αλογόνου ή άλλο), αυτόνομα/μεμονωμένα, ή μέρος κινητού εξοπλισμού που φέρει ενσωματωμένο θερμαντικό σώμα εξωτερικού χώρου. Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα https://heating-devices.mindev.gov.gr.

Ο δυνητικός λήπτης υποβάλει μία αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ, για το σύνολο των εγκαταστάσεων εστίασης που διαθέτει και για τις οποίες προμηθεύεται θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα https://heating-devices.mindev.gov.gr.

moneyreview.gr

Από το Blogger.