Το τουρκικό καθεστώς επιχειρεί να κλείσει το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Το τουρκικό καθεστώς επιχειρεί να κλείσει το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών

Το τουρκικό καθεστώς επιχειρεί να κλείσει το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών

Το Τουρκικό Ανώτατο Εφετείο άσκησε αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας το κλείσιμο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου υπέβαλε αίτηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, καταθέτοντας αγωγή με σκοπό το κλείσιμο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). Το κατηγορητήριο εναντίον του κόμματος απεστάλη στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το κατηγορητήριο κατηγορεί τους πολιτικούς του κόμματος ότι υποστηρίζουν «με λόγια και εμπράκτως την καταστροφή και την κατάργηση της αδιαίρετης ενότητας του κράτους και του έθνους». Το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη φέρονται να ενεργούν σε συνεννόηση με το PKK και ως επέκταση της «τρομοκρατικής οργάνωσης», δήλωσε η αναφορά του Ανώτατου Εισαγγελέα του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Bekir Şahin.

Μετά την τελευταία εξέλιξη, τα μέλη της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του HDP (MYK) έχουν συγκεντρωθεί στο κοινοβούλιο. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετέχει και ο συμπρόεδρος Mithat Sancar, θα γίνει αξιολόγηση της υπόθεσης κρατικής προσπάθειας για το κλείσιμο του κόμματος.

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο ξεκίνησε έρευνα εναντίον του HDP στις 2 Μαρτίου 2021. Το Γραφείο Πολιτικών Κομμάτων του Γενικού Εισαγγελέα του Εφετείου έστειλε επίσημη επιστολή στην Αρχή του Εισαγγελέα της Άγκυρας και ζήτησε το κατηγορητήριο του Κομπάνι που κατατέθηκε εναντίον 108 κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένων των φυλακισμένων πρώην συμπροέδρων του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ.

Στο πλαίσιο της έρευνας για τις διαμαρτυρίες του Κομπάνι πριν από επτά χρόνια, έχουν εκδοθεί οι δικογραφίες κατά 9 βουλευτών του HDP, συμπεριλαμβανομένου του συμπροέδρου Pervin Buldan. Η εισαγγελία του ανώτατου δικαστηρίου ζήτησε και αυτή τις εν λόγω δικογραφίες, ενώ πηγές κοντά στην εισαγγελεία ανέφεραν ότι πρόκειται περί «διαδικασία ρουτίνας».

Πηγή: Η Φωνή των Κούρδων

 

Από το Blogger.