Καρανίκας: Η αγορά ελπίζει σε… «ανάσταση» το Πάσχα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Καρανίκας: Η αγορά ελπίζει σε… «ανάσταση» το Πάσχα

Καρανίκας: Η αγορά ελπίζει σε… «ανάσταση» το Πάσχα

«Σε αυτό που πλέον ελπίζει ο εμπορικός κόσμος, είναι να σωθεί για την αγορά ο Απρίλιος και η Πασχαλινή περίοδος», δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, Γεώργιος Καρανίκας.

«Μετά και την απόφαση για το απόλυτο κλείσιμο του λιανεμπορίου από σήμερα, δεν έχει και τόση σημασία αν θα επιτρέψουν τη λειτουργία των καταστημάτων με το click away στις 16 Μαρτίου ή μία εβδομάδα αργότερα. Η ζημιά έχει γίνει και είναι πολύ μεγάλη. Αυτό που περιμένουμε πλέον, είναι να λειτουργήσουν τα καταστήματα τον Απρίλιο και την περίοδο πριν το Πάσχα, να μη μείνουν για δεύτερη Πασχαλινή περίοδο κλειστά τα μαγαζιά με τα εποχικά, ανοιξιάτικα και γιορταστικά είδη», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Οι έμποροι δεν περιμένουν …θαύματα, για το Πάσχα, καθώς η  κίνηση δεν είναι ποτέ τόσο μεγάλη, όσο την περίοδο των Χριστουγέννων. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις ελπίζουν σε κάποια μεγαλύτερη κίνηση στα παιδικά, στα ανοιξιάτικα είδη και τα πασχαλινά, όπως και στην γιορταστική διάθεση των καταναλωτών που συνήθως βοηθάει στο να ανοίξει περισσότερο το πορτοφόλι.

Το πλήγμα που δέχθηκε το λιανεμπόριο, λόγω κορωνοϊού, είναι τεράστιο και θα φανεί στην έρευνα που θα κάνει τέλος Μαρτίου για τα «λουκέτα» η ΕΣΕΕ.

Όπως είπε ο κ. Καρανίκας, το αποτύπωμα της κρίσης θα φανεί από το Σεπτέμβριο και μετά, γιατί και το click away, αν εξαιρεθεί η περίοδος των Χριστουγέννων, δε λειτούργησε ακριβώς επειδή δεν μπορούσε να φέρει πωλήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος, που πολλές λιανεμπορικές επιχειρήσεις δεν άνοιξαν στην περίοδο του click away, αν και μπορούσαν.

«Με τα τόσα lock down συσσωρεύονται χρέη και θα φανούν όταν αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας της αγοράς. Τώρα, για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις δεν πληρώνουν ενοίκιο για Ιανουάριο, Φεβρουάριο , Μάρτιο. Παράλληλα τρέχουν οι αναστολές συμβάσεων και περιμένουμε και την υπουργική απόφαση για την επιδότηση των παγίων δαπανών. Τώρα ακόμη κάτι γίνεται, τα προβλήματα θα φανούν όταν αποσωληνωθεί η αγορά, τότε θα έχουμε οπωσδήποτε πολλά λουκέτα.

«Τότε το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι μικροί, που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Άλλωστε και όταν ανοίξει η αγορά, προβλέπεται μείωση της καταναλωτικής δαπάνης καθώς όλο αυτό το διάστημα λόγω covid, έχουν μειωθεί και τα εισοδήματα μεγάλου αριθμού πολιτών. Από το φθινόπωρο και μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε την έκταση της ζημίας στο εμπόριο», κατέληξε ο κ. Καρανίκας.

 

Από το Blogger.