Πώς η αστυνομία βρήκε… αντίδοτο στο «CANNABIS VIRUS» – Η επιχείρηση και το «λεξιλόγιο» της σπείρας - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Πώς η αστυνομία βρήκε… αντίδοτο στο «CANNABIS VIRUS» – Η επιχείρηση και το «λεξιλόγιο» της σπείρας

Πώς η αστυνομία βρήκε… αντίδοτο στο «CANNABIS VIRUS» – Η επιχείρηση και το «λεξιλόγιο» της σπείρας

Ο… ιός της κάνναβης έδινε «καφεδάκι», «κέρασμα», «τσαρδί», «χαρτί», «παϊδάκια», «μπριζόλες», «κέρατο», «καραμέλες»… «CANNABIS VIRUS» ήταν η κωδική ονομασία της αστυνομικής επιχείρησης εξάρθρωσης τριών συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών και τα υπόλοιπα μέρος των κωδικών που χρησιμοποιούσαν τα μέλη τους για τις αγοραπωλησίες.

Διακινητές-οδηγοί ταξί, δοσοληψίες από φοιτητές μέσα σε ΤΕΙ και κωδικοποιημένο λεξιλόγιο ήταν μερικοί μόνο από τους τρόπους δράσης των εγκληματικών ομάδων, που κατάφεραν να κινούνται χωρίς περιορισμούς εν μέσω κορονοϊού.

Η δράση τους έλαβε τέλος στις 10 Μαρτίου, όταν σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις συνελήφθησαν 25 άτομα υπεύθυνα για προμήθεια, καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών, σε περιοχές της Εύβοιας, της Αθήνας, του Πειραιά, του Ηρακλείου και των Σερρών. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κέρδος είχαν αποκομίσει η καθεμία από τις τρεις εγκληματικές οργανώσεις μέσα σε λίγους μήνες δράσης εν μέσω lockdown.

Οργάνωση/έρευνες

Η επιχείρηση «CANNABIS VIRUS» οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ευβοίας και το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, με τη συνδρομή των Τμημάτων Ασφαλείας Θηβών και Λιβαδειάς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, καθώς επίσης των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ηρακλείου Κρήτης και Σερρών.

Κατά τη διάρκεια των συνολικά 20 ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και οχήματα των συλληφθέντων, με τη συνδρομή 4 σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν περισσότερα από 64 κιλά κάνναβης, 591 δενδρύλλια κάνναβης, 5 υδροπονικές εγκαταστάσεις καλλιέργειας κάνναβης, πάνω από 17.000 ευρώ, όπλα, φυσίγγια, ζυγαριές ακριβείας, καθώς και 12 οχήματα.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες, κατά περίπτωση, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καλλιέργεια, προμήθεια, κατοχή, μεταφορά, διακίνηση ναρκωτικών, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και άλλα αδικήματα.

Οι «φίλοι» συνέλαβαν και τα 5 μέλη

«Φίλοι» και… «κερατάδες». Ετσι αποκαλούσαν τους αστυνομικούς στις συνομιλίες τους τα συνολικά πέντε μέλη της συμμορίας που εξαρθρώθηκε στην Εύβοια. Για να μη γίνουν αντιληπτοί από τις Αρχές, είχαν αναπτύξει κωδικοποιημένο λεξιλόγιο για κάθε συναλλαγή. Οι συνθηματικές λέξεις αφορούσαν στην ίδια τη δοσοληψία, στην ποιότητα και την ποσότητα της κάνναβης, ενώ υπήρχε κωδική λέξη ακόμα και για την ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, την οποία αποκαλούσαν «εργαλείο», «τσέκι» ή «μέτρο». «Μπέρι», «Μπερίσα», «Αλβανός» ήταν οι τρεις λέξεις με τις οποίες αναφέρονταν τα μέλη της σπείρας στην ακατέργαστη κάνναβη αλβανικής ποιότητας, ενώ «ντόπιο» ή «ίδιο» ήταν οι κωδικές ονομασίες για την ελληνικής ποιότητας ακατέργαστη κάνναβη.

Οσον αφορά στα ναρκωτικά δισκία που διακινούσαν (πιθανόν Ecstasy), τα περιέγραφαν στις συνομιλίες τους ως «καραμέλες», «στάμπα» ή «κέρατο». Κωδικές ονομασίες υπήρχαν και για τις ποσότητες, τις οποίες κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες περιέγραφαν με τις λέξεις «μπλε», «χιλιόμετρα», «μέτρα» και «χρονών», επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να ξεγελάσουν τις Αρχές.

Οι «φίλοι» (ή «κερατάδες») κατάφεραν να συλλάβουν και τα 5 μέλη της ομάδας (τέσσερις Ελληνες και μία αλλοδαπή), που δραστηριοποιούνταν από τις αρχές Νοεμβρίου στην καλλιέργεια και τη διακίνηση, κυρίως, ακατέργαστης κάνναβης, σε εξαρτημένους χρήστες των ευρύτερων περιοχών της Χαλκίδας και της Ερέτριας. Είχαν, μάλιστα, αναπτύξει μεγάλο δίκτυο διακίνησης, αποτελούμενο από συγκεκριμένο «πελατολόγιο», ενώ για τη διευκόλυνση της εγκληματικής τους δραστηριότητας χρησιμοποιούσαν τα ιδιωτικά τους οχήματα (αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες).

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι Αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν και να συλλάβουν τρεις προμηθευτές της σπείρας, με τον ένα εξ αυτών, μάλιστα, να εντοπίζεται στις Σέρρες. Εκτιμάται ότι η συμμορία από τον περασμένο Νοέμβριο διακίνησε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης τουλάχιστον 16 κιλών, αποκομίζοντας χρηματικό όφελος που υπερβαίνει τις 160.000 ευρώ.

ΤΟ «ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ» ΤΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ

  • Καφεδάκι, κέρασμα, τσαρδί, χαρτί, παϊδάκια, μπριζόλες = ναρκωτική ουσία ή συνάντηση για αγοραπωλησία.
  • Φίλοι, κερατάδες = αστυνομικοί.
  • Εργαλείο, τσέκι, μέτρο = ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
  • Μπέρι, Μπερίσα, Αλβανός = ακατέργαστη κάνναβη αλβανικής ποιότητας.
  • Ντόπιο, ίδιο = ακατέργαστη κάνναβη ελληνικής ποιότητας.
  • Μπλε, χιλιόμετρα, μέτρα, χρονών = παραπέμπουν στις αιτούμενες ποσότητες.
  • Καραμέλες, στάμπα, κέρατο = ναρκωτικά δισκία (πιθανόν Ecstasy).

Οδηγοί ταξί είχαν αναλάβει το… ντελίβερι

Το lockdown δεν κατάφερε να βάλει φρένο στη δράση της δεύτερης εγκληματικής συμμορίας που ξεκίνησε τη δράση της σε περιοχές της Αττικής τον περασμένο Ιανουάριο. Τα μέλη της ήταν… οδηγοί ταξί και έτσι μπορούσαν να διακινούν ναρκωτικά ανενόχλητοι όλες τις ώρες της ημέρας, αποφεύγοντας με την ιδιότητά τους την αυξημένη αστυνομική παρουσία και τους συχνούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. Χρησιμοποιώντας τα επαγγελματικά τους οχήματα, κατάφερναν να προμηθεύονται, να μεταφέρουν και να διακινούν μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης στο διευρυμένο πελατολόγιο της συμμορίας, που απαρτιζόταν, κυρίως, από άλλους οδηγούς ταξί. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, διακινούσαν με τη σειρά τους περαιτέρω τα ναρκωτικά, επεκτείνοντας την αλυσίδα δράσης της σπείρας.

Διαφεύγει ένας

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 4 από τα 5 μέλη της εγκληματικής ομάδας (τρεις Ελληνες και ένας αλλοδαπός), ενώ αναζητείται ένας ακόμη συνεργός τους. Η δράση της συγκεκριμένης συμμορίας χρονολογείται τουλάχιστον από τα μέσα Ιανουαρίου, με τα μέλη της να δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια, στη μεταφορά και τη διακίνηση ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης σε περιοχές της Αττικής. Κατάφεραν, μάλιστα, μέσα σε μόλις δύο μήνες να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος που υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ.

«Διπλωματική» στην… εμπορία παραισθήσεων

Το ΤΕΙ Ηρακλείου είχαν μετατρέψει σε βάση τους τα μέλη της τρίτης εγκληματικής ομάδας που εξαρθρώθηκε στην Κρήτη. Στην πλειονότητά τους οι διακινητές ήταν φοιτητές και έτσι δρούσαν ανενόχλητοι στους χώρους του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Ανάμεσά τους και ο γιος ενός από τους συλληφθέντες της εγκληματικής ομάδας της Εύβοιας, ο οποίος πήγε στο Ηράκλειο για να σπουδάσει και μετέφερε το… modus operandi από τη μία συμμορία στην άλλη.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου συνέλαβαν και τα έξι μέλη της σπείρας, όλοι τους Ελληνες, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τα μέσα Ιανουαρίου στην καλλιέργεια κάνναβης με την υδροπονική μέθοδο (skunk), καθώς και στη διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης σε εξαρτημένους χρήστες της περιοχής του Ηρακλείου. Οι συλληφθέντες είχαν αναπτύξει διαρκή δράση στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης σε εσωτερικό χώρο, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς εκτιμάται ότι κάθε φυτό υδροπονικής κάνναβης θα μπορούσε να επιφέρει στην εγκληματική ομάδα το παράνομο χρηματικό όφελος των 6.000 ευρώ.

 

Από το Blogger.