Ο Ερντογάν απέλυσε και άλλον υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Ο Ερντογάν απέλυσε και άλλον υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας

Ο Ερντογάν απέλυσε και άλλον υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας

Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντικατέστησε σήμερα έναν από τους τέσσερις υποδιοικητές της κεντρικής τράπεζας, δύο μήνες μετά την απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη.

Ο Oguzhan Ozbas αντικαταστάθηκε από τον Semih Τumen, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Ο Τumen είναι σύμβουλος του Ερντογάν και πρόεδρος του οικονομικού τμήματος στο πανεπιστήμιο TED της Αγκυρας, ενώ έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις στην τουρκική κεντρική τράπεζα από το 2002 έως το 2018.

Τον Μάρτιο, ο Ερντογάν απέλυσε τον κεντρικό τραπεζίτη, Νaci Agbal, δύο ημέρες μετά τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αντικαθιστώντας τον με έναν πρώην βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος και επικριτή της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, προκαλώντας βουτιά της τουρκικής λίρας.

Αργότερα, στον ίδιο μήνα, αντικαταστάθηκε ένας άλλος υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας.

Η λίρα έχασε το 14% της αξίας της μετά την απόλυση του Agbal τον Μάρτιο
Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν σήμερα το πρωί στις 8,39 λίρες ανά δολάριο.

Ο Ozbas είχε διοριστεί υποδιοικητής τον Ιούλιο του 2019, όταν ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είχε την εποπτεία της οικονομίας ως υπουργός Οικονομικών.

Πέρυσι τον Νοέμβριο, επέκρινε την πολιτική του πρώην κεντρικού τραπεζίτη, Murat Uysal, τονίζοντας ότι η σύσφιξη της πολιτικής «από την πίσω πόρτα» περιέπλεκε αδικαιολόγητα τη νομισματική πολιτική.

Ο ετήσιος πληθωρισμός παραμένει κοντά στα υψηλά διετίας και η λίρα έχει χάσει το 14% της αξίας της μετά την απόλυση του Agbal, ενώ η αποδοχή του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν AK υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, λόγω της δυσφορίας με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία.
 

Με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg

Από το Blogger.