Βουτιά... 86 θέσεων για την Ελλάδα στην αυστηρότητα των μέτρων - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Βουτιά... 86 θέσεων για την Ελλάδα στην αυστηρότητα των μέτρων

Βουτιά... 86 θέσεων για την Ελλάδα στην αυστηρότητα των μέτρων

Το ψηφιακό εργαλείο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης καταγράφει τα μέτρα που λαμβάνει κάθε χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να τα αξιολογεί ποιοτικά 

Ενώ επί 2,5 μήνες η Ελλάδα βρισκόταν σταθερά στην πρώτη θέση της Ευρώπης και στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την αυστηρότητα των μέτρων περιορισμού μετάδοσης του κοροναϊού, σύμφωνα με το εργαλείο καταγραφής «Oxford COVID-19 Government Response Tracker (OxCGRT)» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο δείκτης αυστηρότητας έχει υποχωρήσει θεαματικά και σήμερα βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ψηφιακό εργαλείο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης καταγράφει τα μέτρα που λαμβάνει κάθε χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να τα αξιολογεί ποιοτικά.

Όπως διευκρινίζουν οι διαχειριστές της εφαρμογής, η καταγραφή δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως «βαθμολόγηση» της καταλληλότητας ή της αποτελεσματικότητας της απόκρισης της κάθε χώρας. «Η υψηλότερη θέση σε έναν δείκτη δεν συνεπάγεται ότι η απόκριση μιας χώρας είναι καλύτερη από άλλες χαμηλότερες στην κατάταξη» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Το εργαλείο λαμβάνει υπόψη συνολικά 19 διαφορετικούς δείκτες κυβερνητικής απόκρισης, εκ των οποίων οι 8 αφορούν τις πολιτικές περιορισμού κυκλοφορίας, λειτουργίας σχολείων και άλλων δραστηριοτήτων.

Τέσσερις δείκτες καταγράφουν οικονομικές πολιτικές, όπως η εισοδηματική στήριξη στους πολίτες και η ελάφρυνση χρέους, ενώ επτά αφορούν τις πολιτικές στο σύστημα υγείας (πρόγραμμα εμβολιασμού, αριθμός τεστ COVID-19, ιχνηλάτηση επαφών, επείγουσες επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη).

Τέλος, οι τρεις κατηγορίες συγκροτούν τον γενικό δείκτη απόκρισης της κάθε χώρας, με μια βαθμονόμηση στην κλίμακα από 1 ως 100.

Πού βρίσκεται η Ελλάδα
Αυτή τη στιγμή, στην κλίμακα 1 – 100, η Ελλάδα έχει σήμερα δείκτη αυστηρότητας 56,48,και μοιράζεται με άλλες τέσσερις την 11η ως την 14η θέση μεταξύ των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της άνοιξης ήταν μόνη πρώτη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως παρουσιάζει η ιστοσελίδα iatronet.gr, μεταξύ των 184 χωρών που έχουν συμπεριλάβει στη λίστα οι ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου, η Ελλάδα βρίσκεται στην 89η θέση, από την 3η που βρισκόταν ως τον Απρίλιο, καταγράφοντας «βουτιά» 86 θέσεων.

Πρώτες σε αυστηρότητα μέτρων στην Ευρώπη σήμερα είναι η Γερμανία και η Ιρλανδία με δείκτη 75 και 74,07 αντίστοιχα. Μεγαλύτερο δείκτη από την Ελλάδα έχουν επίσης οι Ιταλία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Σουηδία, Κύπρος, Ολλανδία, Πορτογαλία και Πολωνία.Σε παγκόσμιο επίπεδο, τον μεγαλύτερο δείκτη αυστηρότητας στα μέτρα περιορισμού κατέχει η Σρι Λάνκα, με 90,74, και τον χαμηλότερο η Νικαράγουα με μόλις 13,89.

 

Από το Blogger.