Φωτιές στην Αττική: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στα Βίλια - Νέα εντολή εκκένωσης από το 112 - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Φωτιές στην Αττική: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στα Βίλια - Νέα εντολή εκκένωσης από το 112

Φωτιές στην Αττική: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στα Βίλια - Νέα εντολή εκκένωσης από το 112

Μαίνεται η φωτιά στα Βίλια η οποία από τα ξημερώματα επεκτάθηκε σε παρθένο πευκοδάσος στο όρος Πατέρα, με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις, ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Γεώργιος και Κρύο Πηγάδι.

Στους οικισμούς για τους οποίους έχει δοθεί από χθες εντολή εκκένωσης μέσω του 112 προστέθηκαν σήμερα λίγο μετά τις 6 το πρωί οι οικισμοί Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας, Παλαικούνδουρα και Θέα, προληπτικά λόγω των καπνών, όπως είπε στην ΕΡΤ Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης. Εχει εκκενωθεί και η ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης.

Στην Κερατέα, κοντά στο Μαρκάτι η φωτιά είναι χωρίς ενεργά μέτωπα, αλλά, με μικρές αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζονται άμεσα, από συνολικά 104 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων και 34 οχήματα οι οποίοι έδωσαν μάχη για να μην περάσει η πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

“Δόθηκε μεγάλος αγώνας όλη τη νύχτα στα Βίλια από τις επίγειες δυνάμεις οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να φτάσουν σε δύσβατα σημεία, όπου μόνο οι εναέριες δυνάμεις μπορούν να επιχειρήσουν”, δήλωσε πριν από λίγο στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

“Είναι ανεξέλεγκτη η φωτιά. Ελπίδα μας είναι να μην είναι ισχυροί οι άνεμοι και από ότι φαίνεται θα διατηρηθούν στα 3 με 4 μποφόρ και αυτό θα είναι καταλυτικό για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Ευελπιστούμε τα εναέρια μέσα να περιορίσουν κατά το δυνατό τη φωτιά για να γίνουν επίγειες επιχειρήσεις εκεί που δεν μπορούν τώρα. Δεν κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή οικισμοί αλλά προληπτικά λόγω του καπνού εκκενώνονται” είπε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης.

Ερωτηθείς για τις ζημιές είπε ότι πρέπει να πέσει η φωτιά για να δούμε τι έχει γίνει.

Για το ενδεχόμενο εμπρησμών σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για την περίπτωση της Κερατέας αλλά και για τα Βίλια δεν φαίνεται τυχαίο το ότι άναψε χθες. “Και για τα Βίλια έχουμε καταγγελίες” είπε και πρόσθεσε πως τα προανακριτικά της Πυροσβεστικής θα δώσουν απαντήσεις.

Στην περιοχή των Βιλίων επιχειρούν συνολικά 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων, οκτώ ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 115 οχήματα, δυνάμεις στις οποίες συμμετέχουν εκείνες που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 143 πυροσβέστες από την Πολωνία, με 46 οχήματα.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 90 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο, δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών να υπακούν στις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και σήμερα σε Αττική και Κύθηρα, Εύβοια, περιοχές Στερεάς & Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Θράκης, σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο & Ιόνιο.

 

 

Μάλιστα, σε εκκένωση έχουν προχωρήσει ήδη οι κάτοικοι των οικισμών Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι προς Ψάθα, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγία Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι ύστερα από σχετικό μήνυμα του 112 και, πλέον, γίνονται προσπάθειες ούτως ώστε οι φλόγες να μην κατευθυνθούν ακόμα και στο Πόρτο Γερμενό.


Από το Blogger.