YJ-18: Ο νέος κινεζικός εφιάλτης για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ [vid] - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

YJ-18: Ο νέος κινεζικός εφιάλτης για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ [vid]

YJ-18: Ο νέος κινεζικός εφιάλτης για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ [vid]

Οι δυνατότητες κρούσης της Κίνας έχουν βελτιωθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα των εξαγορών στο εξωτερικό και της εγχώριας ανάπτυξης. Το Αμερικανικό Γραφείο Ναυτικών Πληροφοριών ανέφερε τον Απρίλιο του 2015 ότι η Κίνα είχε αναπτύξει το πυραυλικό σύστημα YJ-18 σε πολλά υποβρύχια και πλοία επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA). Το εύρος και η ταχύτητα του YJ-18 είναι ανώτερα από αυτά των προηγούμενων κινεζικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Ο  YJ-18 είναι ένας κινεζικός πύραυλος κρουζ με παραλλαγές κατά των πλοίων και των επίγειων στόχων. Πιστεύεται ότι είναι παράγωγο του ρωσικού πυραύλου «Klub» 3M-54E και «ανέλαβε υπηρεσία» το 2014. Η China Aerospace Science and Industry Corporation ανέπτυξε το YJ-18 (CASIC). Ο πύραυλος ολοκληρώθηκε το 2013 και τέθηκε σε λειτουργία το 2014. Η Κίνα δημοσιοποίησε την ύπαρξη του YJ-18 το 2014 και ξανά το 2019 κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης. Τα χαρακτηριστικά του YJ-18 αντανακλούν μια σημαντική πρόοδο σε σχέση με τους προηγούμενους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της Κίνας, με εύρος που είναι δύο και τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό των 3M-54 και YJ-83, αντίστοιχα.

Γενικά χαρακτηριστικά

Ο YJ-18 έχει σχεδιαστεί σε παραλλαγές κατά των πλοίων και των χερσαίων επιθέσεων. Μπορεί να εκτοξευθεί από πλοία, υποβρύχια και εκτοξευτές εδάφους και έχει εμβέλεια κρούσης 220 έως 540 χιλιόμετρα ενώ μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 150 έως 300 κιλά.

Προωθείται από ένα σύστημα πολλαπλών σταδίων που περιλαμβάνει έναν κινητήρα αεροπροώθησης που δίνει αρχικά ταχύτητα 0,8 Mach στον πύραυλο και ένα συμπαγή ενισχυτή που αναπτύσσει ταχύτητα προσεγγίζοντας τον στόχο του στα 2,5 έως 3,0 Mach. Κι αυτό, για να δίνει τον κατά το δυνατόν μικρότερο χρόνο αντίδρασης στον αντίπαλο.

Ο πύραυλος μπορεί να πετάξει σε υψόμετρα θαλάσσης, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό δορυφορικής πλοήγησης (Beidou) και έναν ενεργό αναζητητή ραντάρ για καθοδήγηση. Το YJ18 αναπτύχθηκε κυρίως για να παρακάμψει το σύστημα μάχης Aegis.

 

Το YJ-18 είναι εξοπλισμένο με μια ισχυρή εκρηκτική κεφαλή που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικότατη ζημιά σε ένα θωρηκτό με δεκάδες χιλιάδες τόνους εκτόπισμα με ένα και μόνο κτύπημα σε συνδυασμό με την απίστευτη κινητική ενέργεια που παράγεται κατά την πτήση του. Ο στροβιλοκινητήρας του πυραύλου μπορεί να πετάξει με ταχύτητα 0,8 Mach για περίπου 180 χιλιόμετρα μετά την κάθετη εκτόξευση. Το τμήμα της κεφαλής χωρίζεται σε αυτό το σημείο και καίγεται ένας συμπαγής κινητήρας πυραύλων, επιτρέποντας μια τελική ταχύτητα 2,5 Mach και εμβέλεια περίπου 40 χιλιομέτρων.



 

 Πηγή: navalpost.com

Από το Blogger.