Πώς τα μέλη του ISIS χρησιμοποιούν τον νόμο μετάνοιας της Τουρκίας για να γλιτώσουν τις ποινές - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Πώς τα μέλη του ISIS χρησιμοποιούν τον νόμο μετάνοιας της Τουρκίας για να γλιτώσουν τις ποινές

Πώς τα μέλη του ISIS χρησιμοποιούν τον νόμο μετάνοιας της Τουρκίας για να γλιτώσουν τις ποινές

Τον Φεβρουάριο, μέλη της τουρκικής αστυνομίας που εμφανίζονταν ως αγοραστές διέσωσαν ένα 7χρονο κορίτσι Γιαζίντι, ένα από τα πολλά θύματα Γιαζίντι που απήγαγε και υποδούλωσε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), αφού οι δεσμώτες της τη διαφήμιζαν ως σκλάβα προς πώληση. Λιγότερο από μισό χρόνο μετά, οι τρεις Ιρακινοί ύποπτοι που συνελήφθησαν στην επιχείρηση στην Άγκυρα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσαν εύκολα να βρουν ασφαλές λιμάνι στην Τουρκία δεν είναι μυστικό, αλλά το γεγονός ότι οι ύποπτοι που υποτίθεται ότι θα δικαστούν για σοβαρά εγκλήματα όπως απαγωγή, υποδούλωση και κακοποίηση θα μπορούσαν να απελευθερωθούν υπό δικαστικό έλεγχο δεν είναι απλώς ένα νομικό σκάνδαλο αλλά ένα σημάδι ότι στους ύποπτους επιδεικνύεται επιείκεια και εύνοια. Επιπλέον, οι δίκες υπόπτων του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία δείχνουν ότι το άρθρο 221 του ποινικού κώδικα σχετικά με την “αποτελεσματική μετάνοια” -που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις ομολογίες για τρομοκρατικές ομάδες με αντάλλαγμα τη μείωση των ποινών- γίνεται μέσο για να αποφύγουν οι ύποπτοι τη δέουσα τιμωρία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σαμπάχ ήταν υποτελής σε έναν εμίρη του Ισλαμικού Κράτους, ονόματι Αμπού Αμπντάλα, υπηρέτησε ως φρουρός σε θέσεις του ΙSIS στο Ιράκ, συμμετείχε σε ένοπλες συγκρούσεις και ήταν στη μισθοδοσία των τζιχαντιστών. Ισχυρίζεται ότι ήταν ο αδερφός του που αγόρασε το κορίτσι Γιαζίντι πριν σκοτωθεί στο Ιράκ. Ο Σαμπάχ φέρεται να έφτασε στην Τουρκία με πλαστό διαβατήριο το 2017 μετά από εξάμηνη παραμονή σε φυλακή στο Ιράκ. Μέχρι τότε, όπως ισχυρίζεται, είχε ήδη στείλει το κορίτσι των Γιαζίντι στην Τουρκία μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του.

Στην πρώτη ακρόαση για την υπόθεση στις 10 Ιουνίου, το δικαστήριο απελευθέρωσε τον Σαμπάχ εν αναμονή της δίκης αφότου έδωσε τα ονόματα των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία σε μια προσπάθεια να επωφεληθεί από τις μειώσεις λόγω μετανοίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι ήταν υποτελείς στον Τζαμπάρ Σαλμάν Αλί Φαρχάν αλ-Ισαουί, ανώτερο συνεργάτη του δολοφονημένου ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, και διοικούσε ένα σώμα του ΙΚ που ήταν υπεύθυνο για αιχμαλώτους στη Φαλούτζα.

για τη συνέχεια Capital

 

Από το Blogger.