Τέλη κυκλοφορίας: Διαφορετικές “ταχύτητες” στο myCAR - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Τέλη κυκλοφορίας: Διαφορετικές “ταχύτητες” στο myCAR

 

Τέλη κυκλοφορίας: Διαφορετικές “ταχύτητες” στο myCAR

Τέλη κυκλοφορίας διαφορετικών ταχυτήτων καλούνται φέτος να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων. Τα ειδοποιητήρια με τα ποσά που τους αναλογούν, είναι διαθέσιμα στην εφαρμογή myCar της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Τα κόστη διαφέρουν, αφού είναι άλλα για παλαιά ρυπογόνα ΙΧ -και εκείνα ανάλογα με την… δεκαετία – διαφορετικά για τα πιο φιλικά στο περιβάλλον αυτοκίνητα και τελείως νέο καθεστώς για όσα αγοράστηκαν από αυτόν τον Γενάρη.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το τι θα πληρώσει κάθε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου είναι συνάρτηση μιας σειράς κριτηρίων, με την πλέον πρόσφατη «τιμολόγηση» να έχει να κάνει με τα νέα οχήματα και συγκεκριμένα αυτά τα οποία αγοράστηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2021 που καλούνται να πληρώσουν χαμηλότερα τέλη από τα παλαιότερα.

Αλλάζουν όλα για τα νέα οχήματα

Ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων τα οποία αγοράστηκαν το τρέχον έτος έχει αλλάξει: Το νέο σύστημα ισχύει για τα αυτοκίνητα που αποκτήθηκαν από την 1η-1-2021 και για τον υπολογισμό των… νέων τελών, λαμβάνεται υπόψη το μοντέλο WLTP, που καθιερώνει η κοινοτική Οδηγία, το οποίο προσαυξάνει τους ρύπους των οχημάτων έως και κατά 40% σε σχέση με το μοντέλο υπολογισμού των ρύπων που υιοθετείται σήμερα (NEDC 2).

Πάντως, παρά την ονομαστική αύξηση των εκπεμπόμενων ρύπων, δηλαδή τα γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο διανυόμενης απόστασης, η νέα κλίμακα οδηγεί σε μειώσεις των τελών κυκλοφορίας, σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα, για το ίδιο αυτοκίνητο.

Τι πληρώνει κάθε κατηγορία οχήματος

Άλλη μια κατηγορία που έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα τέλη κυκλοφορίας διαμορφώνοντας έτσι ένα «χάρτη» πληρωμών πολλών ταχυτήτων: Διαφέρουν ανάλογα με την παλαιότητα του κάθε ΙΧ και την δεκαετία πρώτης ταξινόμησης, ενώ τα πιο «νέα» μετά το 2010 καταβάλουν τέλη ανάλογα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά με… διαφορετικό τρόπο υπολογισμού της ρύπανσης από αυτόν που υιοθετήθηκε από την έναρξη της νέας χρονιάς. Στο «παιχνίδι» με… επίσης διαφορετικά τέλη έχει μπει και η ηλεκτροκίνηση.

Τρόποι πληρωμής για τα τέλη κυκλοφορίας

Κάθε ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας 2022 και φέτος θα έχει το δικό του QR Code. Έτσι ένας ιδιοκτήτης ΙΧ σκανάροντάς το θα μπορεί να πληρώσει εύκολα και γρήγορα μέσω web banking από το κινητό του χωρίς να πρέπει να περάσει κωδικό πληρωμής, ούτε το ποσό.

Όμως, και εκείνοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και επισκέπτονται τις τράπεζες για να πληρώσουν, θα μπορούν να κάνουν χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών (ATM). Επιπλέον, θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής μέσω web banking, που πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF.

Η διαδικασία για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων

Ποια είναι όμως η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο κάτοχος οχήματος ή οχημάτων που θέλει να καταθέσει τις πινακίδες του και να μην πληρώσει τέλη κυκλοφορίας για το 2022;

Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet. Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Δείτε εδώ ολόκληρο τον “χάρτη” των τελών κυκλοφορίας και τα ποσά

Από το Blogger.