Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν εμπορικές συναλλαγές σε ευρώ – 8.000 αιτήσεις για δουλειά στην Κυπριακή Δημοκρατία

Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν εμπορικές συναλλαγές σε ευρώ – 8.000 αιτήσεις για δουλειά στην Κυπριακή Δημοκρατία

Οι Τουρκοκύπριοι εν μέσω οικονομικής κρίσης στρέφονται στην Κυπριακή Δημοκρατία

Ενώπιον των ολοένα αυξανόμενων οικονομικών συνεπειών της συναλλαγματικής κρίσης στην Τουρκία βρίσκεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπου επικρατεί ένα κλίμα έντονης απαισιοδοξίας. Και αυτό γιατί τα προβλήματα στην προμήθεια βασικών αγαθών συνεχίζονται, παρά τις προσπάθειες της υπηρεσιακής «κυβέρνησης» να πείσει περί του αντιθέτου.

Κύριο πρόβλημα αποτελεί η αδυναμία των μεγάλων εταιρειών να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σε καύσιμα παρά τις προσπάθειες της «κυβέρνησης» για επιτάχυνση της αναθεώρησης των τιμών εισαγωγής. Τα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης δεν περιορίζονται στην πρόσβαση σε καύσιμα αλλά επεκτείνονται και στην παραγωγή ηλεκτρισμού με τις διακοπές ρεύματος στην βόρεια Κύπρο να παραμένουν συχνό φαινόμενο.   

Αναζητούν εργασία στην Κυπριακή Δημοκρατία  

Ως αποτέλεσμα της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα πολλοί Τουρκοκύπριοι αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον τ/κ τύπο σε εξέλιξη βρίσκεται μια μεγάλη πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Τουρκοκυπριακών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (Türk-Sen), η οποία δέχεται αιτήσεις Τουρκοκύπριων που επιθυμούν να εργαστούν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντεχνιών, οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 8 χιλιάδες, ενώ σήμερα 130 Τουρκοκύπριοι θα έχουν προσωπικές συνεντεύξεις με εργοδότη που δραστηριοποιείται στην τουριστική βιομηχανία. Οι εξελίξεις ακολουθούν μια – ιστορικού χαρακτήρα – συμφωνία  μεταξύ των τουρκοκυπριακών συντεχνιών και της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ), εκ των ισχυρότερων συντεχνιών των ελληνοκύπριων εργαζομένων.  

Ζητούν αλλαγή νομίσματος

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις εισαγωγές αλλά και η άνοδος των τιμών λόγω των διακυμάνσεων της αξίας της τουρκικής λίρας πυροδότησαν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα μια συζήτηση αναφορικά με τη δυνατότητα αλλαγής νομίσματος. Μετά τις προτάσεις επιχειρηματικών συνδέσμων για αλλαγή του νομίσματος των εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία, οι οποίες μέχρι σήμερα γίνονται σε δολάρια, ακολούθησε πρόταση της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης για υιοθέτηση του ευρώ. Με την πρόταση αυτή φαίνεται να συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμένων (CMRIS) τα οποία δημοσιεύθηκαν στον τ/κ τύπο.

Σύμφωνα με την έρευνα ποσοστό που πλησιάζει το 64% υποστηρίζει τη μετάβαση στο ευρώ ως μέτρο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που πλήττει την τουρκοκυπριακή κοινότητα. 

Ναυτεμπορική

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια