Τουρκικά ΜΜΕ: Έφυγε ο «τρομοκράτης Χαφτάρ», ήρθε ο «αρχηγός Χαφτάρ» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Τουρκικά ΜΜΕ: Έφυγε ο «τρομοκράτης Χαφτάρ», ήρθε ο «αρχηγός Χαφτάρ»

Τουρκικά ΜΜΕ: Έφυγε ο «τρομοκράτης Χαφτάρ», ήρθε ο «αρχηγός Χαφτάρ»

Η Τουρκία αλλάζει “τροπάριο” για τον Χαφτάρ – Δεν είναι πλέον “τρομοκράτης” και “πραξικοπηματίας”, αλλά ο “αρχηγός” Χαφτάρ

«Η γλώσσα των ΜΜΕ είναι σαν ανεμοδείκτης της πολιτικής εξουσίας που στρέφεται προς όποια κατεύθυνση φυσά, αλλάζει γρήγορα», γράφει Τούρκος αρθρογράφος.

Σύμφωνα με το «Βαλκανικό Περισκόπιο», ο Φαρούκ Μπιλντιριτζί έγραψε: 

«Ένα νέο παράδειγμα του γρήγορου μετασχηματισμού της γλώσσας των μέσων ενημέρωσης μαζί με την επίσημη πολιτική που ακολουθεί το κράτος βιώθηκε στη Λιβύη. Τα μέσα ενημέρωσης είναι σαν ανεμοδείκτης. Ο “τρομοκράτης Χαφτάρ” έφυγε, ο “αρχηγός Χαφτάρ” έφτασε.

Στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο farukbildirici.com, ο Μπιλντιριτζί γράφει: «Όχι πολύ καιρό πριν, η Τουρκία είδε τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ήταν ηγέτης των ανατολικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, ως “τρομοκράτη” και “πραξικοπηματία”. 

haf32.JPG

Τους τελευταίους μήνες, αυτή η στάση έχει αρχίσει να αλλάζει και μια διαφορετική γλώσσα έχει χρησιμοποιηθεί κατά των δυνάμεων του Χαφτάρ. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Φεβζί αλ Νουβέϊρί, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης στην ανατολική Λιβύη, με συνοδεία αντιπροσωπείας ήρθαν στην Άγκυρα και έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Αυτή η σιωπηλή αλλαγή πολιτικής σχετικά με τον Χαφτάρ εκφράστηκε ανοιχτά στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου την προηγούμενη μέρα που  χρησιμοποίησε την αλλαγή στάσης.»

Ο Μπιλντιριτζί σημειώνει:

«Κανείς από τους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου δεν εστίασε την προσοχή του σε αυτήν την αλλαγή πολιτικής και υπενθύμισε ότι ο Χαφτάρ είχε χαρακτηριστεί κάποτε ως “τρομοκράτης”».

Μάλιστα, τα περισσότερα από τα νέα της συνέντευξης Τύπου του Τσαβούσογλου δεν περιλάμβαναν καν τα λόγια που έλεγε για τον Χαφτάρ…

Τα ΜΜΕ δεν εξεπλάγησαν καν που αναφέρθηκε στις ειδήσεις η επίσκεψη (της αντιπροσωπείας) του Χαφτάρ στην Άγκυρα, ο οποίος μέχρι πρόσφατα χαρακτηριζόταν ως «τρομοκράτης» και «πραξικοπηματίας»! 

Οι όροι «τρομοκράτης Χαφτάρ» και «πραξικοπηματίας Χαφτάρ» εγκαταλείφθηκαν και στη «Hürriyet» ο Χαφτάρ αναφέρθηκε ως «ο ηγέτης των παράνομων δυνάμεων στα ανατολικά της Λιβύης», σημειώνει το «Βαλκανικό Περισκόπιο», επικαλούμενο το τουρκικό «T24».

haftar21.JPG

Γιατί η γλώσσα των ΜΜΕ είναι σαν ανεμοδείκτης της πολιτικής εξουσίας στρέφεται προς όποια κατεύθυνση κι αν φυσά, αλλάζει ραγδαία. Δεν υπάρχει αντικειμενική και ανεξάρτητη προσέγγιση στις ειδήσεις, καταλήγει.

Εφόσον ο Τσαβούσογλου ανακήρυξε το 2022 ως «έτος ομαλοποίησης», σημαίνει ότι θα δούμε πολλές αλλαγές όπως και με τη Συρία με τον Άσαντ στα μέσα ενημέρωσης. Τελικά, η πυξίδα δείχνει τη δύναμη…»

Τσαβούσογλου: Να κοπιάσει ο Χαφτάρ, δεν θα τον δει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του συνεργάζεται με τη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη και θέλει μια συνολική λύση για τη κρίση στη Λιβύη.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Libyan Express», ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ότι κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος με τη λιβυκή πλευρά από την αρχή, «αλλά για κάποιο λόγο, η ανατολική περιοχή μετακινήθηκε λίγο πιο μακριά από την Τουρκία επειδή η ατζέντα τους ήταν διαφορετική».

Ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι ο Χαλιφά Χαφτάρ και ο Ακίλα Σάλεχ είχαν λάβει προσκλήσεις να επισκεφθούν την Τουρκία και ο Σάλεχ είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί τη χώρα αρκετές φορές, αλλά το ταξίδι δεν έγινε μέχρι σήμερα.

Ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι ο Χάφταρ εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί την Τουρκία, και ζήτησε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το αίτημα απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο και τον αναπληρωτή του Φουάντ Ακτάι, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου.

Ωστόσο, εάν ο Χάφταρ θέλει να επισκεφθεί την Τουρκία χωρίς αυτούς τους όρους, τότε είναι ευπρόσδεκτος, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε σχέδια για έναρξη απευθείας πτήσεων προς τη Λιβύη μέσω της Turkish Airlines και επαναλειτουργία της τουρκικής πρεσβείας μόλις διαμορφωθούν οι συνθήκες, προσθέτοντας ότι ο Τούρκος πρεσβευτής στη Λιβύη, Κενάν Γιλμάζ, θα μεταβεί στην ανατολική περιοχή τις επόμενες ημέρες.

simerini.sigmalive

 

Από το Blogger.