Διασπάσεις απειλούν να διαλύσουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα – Η Τουρκία πάλι στο επίκεντρο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Διασπάσεις απειλούν να διαλύσουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα – Η Τουρκία πάλι στο επίκεντρο

Διασπάσεις απειλούν να διαλύσουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα – Η Τουρκία πάλι στο επίκεντρο

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου καυχιέται επί δεκαετίες για την ενότητα των μελών της και την ικανότητά της να αντέχει σε όλες τις εξωτερικές πιέσεις. Αλλά η τελευταία διάσπαση που έπληξε την ιεραρχία της ομάδας έληξε με μια φατρία με έδρα την Τουρκία να κηρύττει την απομάκρυνση του εκτελόντα χρέη Γενικού Καθοδηγητή Ιμπραχίμ Μουνίρ με έδρα το Λονδίνο.

Όπως έγραψε ο Χάνι Γκοράμπα, Αιγύπτιος συγγραφέας του Egypt’s Arab Spring: The Long and Winding Road to Democracy, πολιτικός, αντιτρομοκρατικός αναλυτής στο Al Ahram Weekly, και τακτικός συνεργάτης του BBC, ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Ταλαάτ Φαχμί ανακοίνωσε την κίνηση στις 13 Οκτωβρίου, αφού ο Μουνίρ ανέστειλε τα καθήκοντα έξι μελών που εδρεύουν στην Τουρκία για φερόμενη διαφθορά και υπεξαίρεση. Ο Μουνίρ ενήργησε μονομερώς, είπε ο Φαχμί, ενώ ένα πάνελ της Αδελφότητας που περιλαμβάνει τους ίδιους ανθρώπους που εκδίωξε ο Μουνίρ, αποφάσισε ότι δεν μπορούσε πλέον να ηγείται. “Είναι σημαντικό όποιος ορκίστηκε να κατέχει υψηλότερες θέσεις ενώπιον του Γραφείου Καθοδήγησης της ομάδας να διατηρήσει το σύστημα και τους καταστατικούς κανονισμούς”, είπε ο Φάχμι.

Ο Μουνίρ, 84 ετών, είναι το γηραιότερο υψηλόβαθμο μέλος της ομάδας. Έγινε βασικός ηγέτης το 2013 αφότου η Αίγυπτος κήρυξη απαγορευμένη την ομάδα και συνέλαβε τον τότε στρατηγικό καθοδηγητή της Μοχάμεντ Μπαντιέ. Ο Μπαντιέ έλαβε διάφορες ποινές ισόβιας φυλάκισης το περασμένο έτος σε σχέση με τις βίαιες διαδηλώσεις που ακολούθησαν την αναγκαστική απομάκρυνση της Αδελφότητας από την εξουσία από τον αιγυπτιακό στρατό.

Ο Μουνίρ βοήθησε την Αδελφότητα να επιβιώσει από τις έρευνες της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με τις σχέσεις της οργάνωσης με τον εξτρεμισμό το 2014. Ο ίδιος είπε σε επιτροπή του Κοινοβουλίου ότι ο ισλαμικός νόμος ανέχεται αποστάτες και ομοφυλοφίλους. Έγινε γενικός καθοδηγητής εν ενεργεία τον Αύγουστο του 2020 αφότου η Αίγυπτος συνέλαβε τον εγκέφαλο της Αδελφότητας, Μαχμούντ Εζάτ.

Οι εκατέρωθεν κατηγορίες και ο αγώνας για την εξουσία οδήγησαν τον Μοχτάρ Νουχ, έναν πρώην ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έγινε πληροφοριοδότης, να αποκαλύψει ότι το γραφείο της Αδελφότητας στην Τουρκία –με επικεφαλής τον Χουσεΐν– λαμβάνει περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως από την τουρκική κυβέρνηση, υποστήριξη που χρονολογείται από το 2013. Ο Μουνίρ προσπαθεί τώρα να κάνει αυτά τα λεφτά να πηγαίνουν στο Λονδίνο αντί για την Κωνσταντινούπολη.

Σε ένα βίντεο, ο Μουνίρ χαρακτήρισε την απομάκρυνσή του “παράνομη και αντισυνταγματική”. Είπε ότι δεν εξεπλάγη από την κίνηση, αλλά υποστήριξε ότι τα μέλη που έχουν απολυθεί δεν είναι εξουσιοδοτημένα να ενεργήσουν εναντίον του. “Όποιος συνέβαλε σε αυτές τις διαδικασίες έχει αποβληθεί από την ομάδα”, είπε.

Ο Μουνίρ ενίσχυσε πρόσφατα την προσωπική του ασφάλεια μετά από εσωτερικές απειλές δολοφονίας, ανέφερε μια ανώνυμη πηγή στο Sky News Arabia. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Χουσεΐν ετοιμάζεται να δηλώσει τον εαυτό του ως εν ενεργεία καθοδηγητή, ενώ μια ομάδα που συνδέεται μαζί του προσπαθεί να απαλλαγεί από τον Μουνίρ.

“Η κουλτούρα της δολοφονίας και της ένοπλης δράσης δεν είναι καινοτομία για την Αδελφότητα, αλλά είναι ένα καθιερωμένο έθιμο και στόχευε οποιονδήποτε διαφωνεί ή αντιτίθεται στους προσανατολισμούς της ομάδας από την ίδρυσή της από τον Χασάν αλ Μπάνα”, αποκάλυψε ο Αιγύπτιος ειδικός στην αντιτρομοκρατία, Άμρο Φαρούκ στο Sky News Arabiα.

Ο Μουνίρ προσπαθεί να αποκαλύψει οικονομικές και διοικητικές παραβιάσεις από τον Χουσεΐν και τους συμμάχους του για να διευθετήσει τον λογαριασμό μαζί τους, είπε ο Φαρούκ.

Η ομάδα έχει βιώσει μια σειρά από ρήξεις τα τελευταία χρόνια, με τα μέλη να ανταλλάσσουν κατηγορίες για ξεπούλημα φυλακισμένων μελών της Αδελφότητας στην Αίγυπτο και υπεξαίρεση χρημάτων. Μερικά από τα φυλακισμένα μέλη της Αδελφότητας έχουν δεσμευτεί να συμφιλιωθούν με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Η έκκληση για συμφιλίωση επαναλήφθηκε τον περασμένο μήνα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ήταν οι μαχόμενοι ηγέτες της Αδελφότητας που κλήθηκαν να συμφιλιωθούν με την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Ορισμένοι κρατούμενοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας υπέγραψαν αίτηση για την απελευθέρωσή τους με αντάλλαγμα να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα και απαίτηση. Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί επίσημο σχόλιο.

Για τη συνέχεια Capital

 

Από το Blogger.