Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω covid - Bαθαίνει το χάσμα, στο κόκκινο και η Ελλάδα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω covid - Bαθαίνει το χάσμα, στο κόκκινο και η Ελλάδα

Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω covid - Bαθαίνει το χάσμα, στο κόκκινο και η Ελλάδα

Η πολιτική προσέγγιση της Ευρώπης στην πανδημία του κορωνοϊού έχει βαθύνει το χάσμα Ανατολής-Δύσης, σύμφωνα με ανάλυση του Guardian.

 
Πέντε από τις 18 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν καταγράψει σημαντικές παραβιάσεις των διεθνών δημοκρατικών ελευθεριών από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Varieties of Democracy (V-Dem), σε σύγκριση τις 12 χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ήταν πιο πιθανό να στραφούν σε καταχρηστικά μέτρα επιβολής, παραπληροφόρηση και μεροληπτικά μέτρα, με τη συνηθέστερη παραβίαση να είναι οι περιορισμοί στα μέσα ενημέρωσης.
Μάλιστα, στον χάρτη του Guardian για την δημοκρατικές παραβιάσεις με αφορμή την πανδημία, η Ελλάδα απεικονίζεται στο κόκκινο, μαζί με χώρες όπως η Πολωνία και η Σερβία.
covid2_2.JPG


Στη Σερβία οι χειρότερες παραβιάσεις

Οι χειρότερες παραβιάσεις παρατηρήθηκαν στη Σερβία, η οποία κατέγραψε βαθμολογία παραβάσεων τρεις φορές υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Στο πλαίσιο ενός ειδικού καθεστώτος που εφαρμόζεται στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο στοχοποιήθηκαν επιλεκτικά και τέθηκαν σε αυστηρή 24ωρη καραντίνα, υπό τον έλεγχο του στρατού.
Τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τα κέντρα, ενώ το βοηθητικό προσωπικό δεν μπόρεσε να εισέλθει.

Διακρίσεις και στο Βέλγιο

Το Βέλγιο ήταν η μoναδική δυτικοευρωπαϊκή χώρα όπου σημειώθηκε ανάρμοστη συμπεριφορά.
Η χώρα κατέγραψε εθνοτικό προφίλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο V-Dem, με καταχρηστικές αστυνομικές πρακτικές που επηρεάζουν δυσανάλογα τις μειονοτικές εθνοτικές κοινότητες.
Ο θάνατος ενός 19χρονου άνδρα βορειοαφρικανικής καταγωγής κατά τη διάρκεια καταδίωξης της αστυνομίας προκάλεσε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, με τους πολίτες να ζητούν δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών.
Αργότερα, η επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων (Cerd) εξέδωσε μια έκθεση στην οποία εξέφρασε ανησυχίες για τις μεροληπτικές πράξεις που σχετίζονται με την αστυνομία.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν  ότι τέτοιες ενέργειες συχνά ακολουθούν τα μέτρα για τον περιορισμό της Covid-19 που ορίζει η κυβέρνηση και δεν έχουν σαφή βάση στο κράτος δικαίου.
Η Δρ Joelle Grogan, λέκτορας νομικής στο Πανεπιστήμιο Middlesex, διαπίστωσε ότι εμπειρογνώμονες από 24 εκ των 27 χωρών της ΕΕ ανέφεραν τουλάχιστον κάποια ανησυχία σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που δεν εμπίπτουν στις νομικές εξουσίες της κυβέρνησης.
Ωστόσο, ακόμη και αν «σχεδόν όλες οι χώρες αγωνίζονται να εξισορροπήσουν το κράτος δικαίου με την έντονη πίεση για δράση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανησυχούμε εξίσου για όλες τις χώρες.

covid3_1.JPG
covid4.JPG

Οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται την πανδημία

Η ανάλυση του Guardian αποκάλυψε επίσης πώς ορισμένες κυβερνήσεις της ανατολικής κεντρικής Ευρώπης με ιστορικό υπονόμευσης δημοκρατικών αρχών έχουν εκμεταλλευτεί την πανδημία για να διαδώσουν περαιτέρω αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Στη Σλοβενία, η κυβέρνηση έθεσε οικονομικούς και νομικούς περιορισμούς σε ΜΚΟ και άλλαξε την περιβαλλοντική νομοθεσία στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Από τις 23 Ιουνίου 2021, η χώρα προστέθηκε στη λίστα παρακολούθησης χωρών που αντιμετωπίζουν ταχεία επιδείνωση στις πολιτικές ελευθερίες.
Το πολωνικό κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης που αναστέλλει το δικαίωμα εκπομπής σήματος του TVN, του κύριου ιδιωτικού δικτύου της Πολωνίας, συνεχίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης.
Το επίπεδο κινδύνου για τις δημοκρατικές ελευθερίες της Πολωνίας είναι περισσότερο από τριπλάσιο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Παράλληλα με την Ουγγαρία και την Πολωνία, σημαντική επιδείνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων παρατηρήθηκε στη Σερβία, την Τουρκία και τη Σλοβενία ​​από το 2010.
Ενώ τα δημοκρατικά καθεστώτα παρέμειναν μάλλον σταθερά στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ευρώπης, τέσσερις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετατοπίστηκαν από φιλελεύθερες δημοκρατίες σε «αυτοκρατίες», σύμφωνα με το Ινστιτούτο V-Dem.
Δύο άλλες – η Ουγγαρία και η Σερβία – πέρασαν από τη δημοκρατία στην απολυταρχία.

www.bankingnews.gr

Από το Blogger.