F-15EX: Το νέο μαχητικό των ΗΠΑ απέναντι στους ρωσικούς S-400 - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

F-15EX: Το νέο μαχητικό των ΗΠΑ απέναντι στους ρωσικούς S-400

F-15EX: Το νέο μαχητικό των ΗΠΑ απέναντι στους ρωσικούς S-400

Οι ΗΠΑ πρόσφατα ενέκριναν την απόκτηση 17 προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών Boeing F-15EX μέσω του νομοσχεδίου για την Εθνική Άμυνα (NDAA).

Το F-15EX είναι το νεότερο και πιο προηγμένο μοντέλο της «οικογένειας» μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων F-15.

Περιλαμβάνει νέα λειτουργικά συστήματα και εξοπλισμούς, ενώ είναι ικανό να φέρει μεγάλο αριθμό πυραύλων. Αυτό του δίνει την ικανότητα να καταστρέφει εχθρικούς στόχους, τους οποίους εντοπίζει σε συνδυασμό με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Το F-15EX έχει ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο, καθώς με το νέο σύστημα Advanced Missile and Bomb Ejection Rack (AMBER), το μαχητικό μπορεί να εξοπλίζεται με έως και 22 πυραύλους αέρος – αέρος με κόστος τις «stealth» ιδιότητες.

Σύμφωνα με το περιοδικό Air Force Magazine, εάν ένα ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 μπορεί να εντοπίσει ένα F-35 σε απόσταση 20 μιλίων, τότε θα μπορεί να εντοπίσει ένα F-15EX από 200 μίλια μακριά, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες κατάρριψής του.

Το F-15EX δεν είναι ακόμα ικανό να προστατευτεί πλήρως και να «αντέξει» επιθέσεις από ρωσικά ή κινεζικά αντιαεροπορικά συστήματα, όπως οι S-400 ή ακόμα οι νέοι S-500 και γι’ αυτό τον λόγο η παραγγελία περίπου 140 μαχητικών F-15EX από την Αεροπορία των ΗΠΑ θεωρήθηκε ως μία από τις «λανθασμένες» αγορές της USAF τα τελευταία χρόνια.

Μία μελέτη του αμερικανικού ινστιτούτου για αεροδιαστημικές μελέτες Mitchell, αναφέρει πως θα ήταν καλύτερο για την αμερικανική πολεμική αεροπορία να επενδύσει σε περισσότερα stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35A και υποστηρίζει ότι «όταν η Αεροπορία θα έχει περιορισμένο απόθεμα μαχητικών, το συμβατικό F-15EX θα καταλήξει να έχει περιορισμένο αμυντικό ρόλο σε έναν πόλεμο».

Η μελέτη τονίζει επίσης ότι η πρόσφατη εμπειρία των ΗΠΑ στην Συρία δείχνει πως είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτύξει περισσότερα stealth μαχητικά τύπου F-22 και F-35, τα οποία έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τους S-400 και άλλα συστήματα αεράμυνας από την Κίνα ή το Ιράν.

 

Από το Blogger.