Κίνα: Αμφισβητεί δια νόμου τα σύνορα με την Ινδία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Κίνα: Αμφισβητεί δια νόμου τα σύνορα με την Ινδία

Κίνα: Αμφισβητεί δια νόμου τα σύνορα με την Ινδία

Ο νέος νόμος για τα χερσαία σύνορα στην Κίνα φέρεται να τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, εν μέσω παρατεταμένης στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Ινδία κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων τους στο ανατολικό Λαντάκ.

Πριν από δύο ημέρες, το Υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων της Κίνας ανακοίνωσε ότι έχει χορηγήσει «τυποποιημένα» ονόματα για 15 τοποθεσίες στην πολιτεία της Ινδίας Arunachal Pradesh, οι οποίες θα εμφανίζονται από εδώ και στο εξής στους επίσημους κινεζικούς χάρτες. Η τελευταία κίνηση αποκαλύπτει τα κίνητρα του Πεκίνου να επεκτείνει την επικράτειά του πέρα ​​από τη Γραμμή Ελέγχου (LAC), τα de facto σύνορα. Υποδεικνύει επίσης ότι η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση στα σύνορα δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα «επινοεί» ονόματα για μέρη στην πολιτεία Arunachal Pradesh της Ινδίας. Μια παρόμοια προσπάθεια έγινε τον Απρίλιο του 2017, στο πλαίσιο της κρίσης Doklam που ξέσπασε στον τριμερή κόμβο μεταξύ Κίνας, Ινδίας και Μπουτάν.

Η Ινδία είχε αντιδράσει σθεναρά, όταν εμφανίστηκαν αναφορές σχετικά με τον νέο νόμο για τα χερσαία σύνορα της Κίνας τον Οκτώβριο του 2021. Το Νέο Δελχί είπε: «Η μονομερής κίνηση της Κίνας να εκδώσει μια νομοθεσία που μπορεί να έχει επιπτώσεις στις υπάρχουσες διμερείς ρυθμίσεις μας για τον έλεγχο των συνόρων μας ανησυχεί».

Το Πεκίνο πέρασε παρόμοιο κανόνα για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων του νωρίτερα φέτος. Η νομοθεσία επιτρέπει στους αξιωματούχους να πυροβολούν «εισβολείς» οπουδήποτε στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Ιμαλαΐων και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, έγραψε σε άρθρο ο Jayanta Kalita, συντάκτης των The EurAsian Times.

Παρόλο που ένας πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Κίνας δεν είναι απόλυτα πιθανός, πόσο μάλλον μια πυρηνική επίθεση, η μονομερής επιβολή των νέων συνόρων της μπορεί να περιπλέξει τα υπάρχοντα ζητήματα μεταξύ των δύο γειτόνων. Θα μπορούσε ακόμη και να αναγκάσει την Ινδία να αναθεωρήσει τη δική της πυρηνική πολιτική.

Η Κίνα έχει από καιρό διεκδικήσει τη στρατηγικής σημασίας πόλη Arunachal, η οποία απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από τη Γραμμή Ελέγχου (LAC), ως δική της. Το Πεκίνο διεκδικεί ολόκληρη τη περιφέρεια του Arunachal και την αναφέρει ως «νότιο Θιβέτ».

Η κινεζική πολιτική επέκτασης και διεκδίκησης συνεπάγεται περισσότερες τριβές με την Ινδία και μία μελλοντική λύση φαίνεται περισσότερο απίθανη.

Με πληροφορίες από: The Eurasian Times

 

Από το Blogger.