Πότε θα γίνουν εκλογές: Τι θέλει ο Κ.Μητσοτάκης και τι εισηγήθηκαν οι σύμβουλοι του - Ο φόβος του Μαξίμου - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Πότε θα γίνουν εκλογές: Τι θέλει ο Κ.Μητσοτάκης και τι εισηγήθηκαν οι σύμβουλοι του - Ο φόβος του Μαξίμου

Pote tha ginoun ekloges: Ti thelei o K.Mitsotakis kai ti eisigithikan oi symvouloi tou - O fovos tou Maximou

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε χθες εκ νέου ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, κάτι που σημαίνει ότι οι Έλληνες θα κληθούν να αποφασίσουν για τη νέα κυβέρνηση... το 2023. 

Παρόλα αυτά τις τελευταίες ημέρες έχει «φουντώσει» εκ νέου η φημολογία περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Αν έψαχνα πολιτικό παράθυρο να κάνω εκλογές σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε… όχι μόνο τον Σεπτέμβριο. Ουδέποτε η δημοτικότητα της κυβέρνησης δεν ήταν υψηλότερη από τον περασμένο Μάιο-Ιούνιο, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν τα πράγματα είχαν ηρεμήσει. Παράθυρα, λοιπόν, υπήρχαν και στο παρελθόν», είπε ο Κ.Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξη του. 

Πράγματι, η ΝΔ εάν είχε πάει τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2020 σε εκλογές θα έπαιρνε ποσοστά παρόμοια με αυτά που πήρε το 2019, όμως η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή όσο θέλει να την εμφανίσει ο πρωθυπουργός. 

Ακόμα λοιπόν και εάν η ΝΔ έπαιρνε ένα ποσοστό κοντά στο 40% τότε δεν θα είχε την αυτοδυναμία, καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και για να καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία ένα κόμμα θα πρέπει να έχει ποσοστά κοντά στο 45-47% (ανάλογα την αποχή και τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή). Άρα η Νέα Δημοκρατία θα «πέταγε στα σκουπίδια» τη μεγάλη της νίκη του 2019, καθώς θα ήταν μετά από μόλις έναν χρόνο να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα (λογικά με το ΚΙΝΑΛ). 

Έτσι η τόσο πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν μια πραγματική «αυτοκτονία». Ας πάμε όμως στο τώρα. Η πραγματικότητα μετά από 1,5 περίπου χρόνο είναι τελείως διαφορετική. Τα ποσοστά που πήρε η ΝΔ το 2019 έχουν δεχθεί «γερό ψαλίδι» και πλέον το κυβερνών κόμμα υπολογίζεται πως θα έχει ένα ποσοστό κοντά στο 25-26%. 

«Όσο διαρκεί η πανδημία δεν θα κάνουμε εκλογές»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει προσφάτως στη Βουλή ότι όσο διαρκεί η πανδημία δεν θα γίνουν εκλογές και πράγματι οι πληροφορίες που υπάρχουν το επιβεβαιώνουν, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε να υπάρξει μια τυπική επιστροφή στην κανονικότητα, προτού αποφασίσουμε τη νέα κυβέρνηση. 

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μετά τον Μάρτιο-Απρίλιο και η Ελλάδα θα έχει καταφέρει να ξεπεράσει την πανδημία, καθώς πλέον θα έχουμε αποκτήσει ανοσία της αγέλης, οπότε θεωρητικά οι εκλογές δεν αναμένεται να γίνουν πριν τον Μάιο-Ιούνιο. 

Σύμβουλοι του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι τότε θα είναι ένα καλό διάστημα για να πάει η ΝΔ στις εκλογές, καθώς πλέον θα έχει τελειώσει η πανδημία, ενώ ήδη χθες ο Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή θα είναι στο επίπεδο του 6%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 703 ευρώ.

Με τον τουρισμό να έχει τότε ανοίξει και με την υπόσχεση ότι αφήσαμε τα δύσκολα πίσω μας η ΝΔ θα έχει μια ευκαιρία τότε να «πουλήσει» το αφήγημα ότι πλέον η κατάσταση θα είναι διαφορετική. 

Βεβαίως υπάρχουν δύο τεράστια «αγκάθια»: Το ένα είναι η οικονομία, καθώς ήδη η ακρίβεια έχει «χτυπήσει» κόκκινο και μέχρι τότε η κατάσταση αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερη, αλλά και ότι οι πολίτες δεν θα έχουν ξεχάσει τα ολέθρια λάθη της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας. 

Επίσης, ο Κ.Μητσοτάκης έχει επενδύσει πολλά στην «Μεγάλη Επανεκκίνηση» της Ελλάδας και μέχρι τότε δεν θα έχει προλάβει να ολοκληρώσει την ατζέντα του. .

Η άλλη επιλογή -ίσως πιο λογική- είναι να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς η κυβέρνηση θα έχει και ένα καλοκαίρι μπροστά της για να πουλήσει εκ νέου το αφήγημα της επιστροφής στην «κανονικότητα». 

Αυτά φέρεται να είναι και τα πιο πιθανά σενάρια, παρόλα αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι όντως αποφασισμένος να εξαντλήσει την τετραετία, παρά τις διαρκείς εισηγήσεις των συμβούλων του. 

Πού «ποντάρει» το Μαξίμου - Ο φόβος του

Είναι δεδομένο ότι η επόμενη κυβέρνηση θα αποτελείται από τουλάχιστον δύο κόμματα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως θα αποτελείται από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και πως με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ για το «καλό της χώρας», καθώς αλλιώς τα κουκιά δεν βγαίνουν.

Στο Μαξίμου «ποντάρουν» στην ξεκάθαρη αδυναμία της αντιπολίτευσης, καθώς παρά τα λάθη της η ΝΔ παραμένει μέχρι και σήμερα πρώτο κόμμα γιατί δεν έχει υπάρξει κάποια ιδιαίτερη αντιπολιτευτική φωνή εντός ή εκτός του Κοινοβουλίου. 

Αυτό δίνει μια «ασφάλεια» στο Μαξίμου και ίσως θα είναι ένας από τους λόγους που θα έχουμε σύντομα σε εκλογές γιατί ακόμα και εάν η ΝΔ έχει χαμηλά ποσοστά θα καταφέρει να είναι το πρώτο κόμμα. 

Αν οι εκλογές γίνουν το 2023 πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει στο πολιτικό τοπίο της χώρας, μπορεί κάποιο νέο κόμμα να έχει δημιουργηθεί, μπορεί να αποφασίσουν κάποια κόμματα να συμπορευθούν, ή μπορεί κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποφασίσει να κάνει πιο ξεκάθαρη αντιπολίτευση και να πάρει τις ψήφους των πολιτών που δεν θέλουν να δουν εκ νέου κυβέρνηση της ΝΔ.

 

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Ν.Ανδρουλάκης έδειξε να δίνει έναν νέο αέρα στο ΚΙΝΑΛ, όμως άμεσα απέδειξε ότι πρόκειται για μια πιστή αντιγραφή του Κ.Μητσοτάκη και δεν αναμένεται το κόμμα να αυξήσει περεταίρω τα ποσοστά του. 


Από το Blogger.