Rafale ή F/A-18: Το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας εξετάζει την αγορά 57 μαχητικών - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Rafale ή F/A-18: Το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας εξετάζει την αγορά 57 μαχητικών

Rafale ή F/A-18: Το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας εξετάζει την αγορά 57 μαχητικών

Μπορεί οι σχέσεις ανάμεσα στην Ινδία και στην Dassault Aviation να έχουνε περάσει «τρικυμία» το τελευταίο χρονικό διάστημα, ωστόσο το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό βλέπει με «καλό μάτι» την πιθανότητα να αποκτήσει μια ακόμα παρτίδα μαχητικών 4++ γενιάς Rafale στην έκδοση «M», που σημαίνει «Marine» λόγω της επιχειρησιακής ανάπτυξης του αεροσκάφους από αεροπλανοφόρο.

Ινδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας σκέφτεται να προχωρήσει στην προμήθεια 57 «άμεσα διαθέσιμων» Rafale, προκειμένου να υπηρετήσουν ως η αεροπορική δύναμη του νέου αεροπλανοφόρου «INS Vikrant» με εκτόπισμα 40.000 τόνους, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία περί τα τέλη του καλοκαιριού του 2022.

Το Νέο Δελχί επιθυμεί να ανανεώσει τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικου και γι’ αυτό η Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού είχε εκδώσει αίτημα παροχής πληροφοριών (Request for Information) για την απόκτηση 57 μαχητικών πολλαπλών ρόλων, για την αντικατάσταση των MiG-29K που λειτουργούν στο αεροπλανοφόρο «INS Vikramaditya» και θα αποσυρθούν το 2034.

Οι Ινδοί «τείνουν» προς τα Rafale 

Ωστόσο, εκτός από την Dassault, στο «παιχνίδι» είναι και η αμερικανική Boeing με το F/A-18 Super Hornet. Και τα δύο αεροσκάφη αναμένεται να περάσουν μια σειρά δοκιμών από τους αρμόδιους φορείς και προσωπικό του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο διαφαίνεται μια «προτίμηση» στα Rafale λόγω των πυραύλων Meteor, των αναβαθμισμένων avionics, του προηγμένου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου Spectra, καθώς επίσης και της αντοχής και ανθεκτικότητας σε αντίξοα επιχειρησιακά περιβάλλοντα., οι δοκιμές των οποίων θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, εντυπώσεις προκάλεσε και ηπρόσφατη επίσκεψη της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί στην Ινδία τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία δήλωσε πως: «Ξέρουμε ότι το αεροπλανοφόρο [INS Vikrant] θα ξεκινήσει την λειτουργία του σύντομα και ότι θα υπάρξει απαίτηση για αεροσκάφη. Εάν [η Ινδία] αποφασίσει να αγοράσει Rafale, είμαστε έτοιμοι να τα προσφέρουμε».

Αναμένεται λοιπόν τους επόμενους μήνες να αποδειχτεί αν όντως το Νέο Δελχί θα αποφασίσει να εντάξει και άλλα μαχητικά Rafale για το Πολεμικό της Ναυτικό, την ίδια στιγμή που ακόμα «τρέχει» ο διαγωνισμός MMRCA 2.0 της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας και αφορά την προμήθεια 114 μαχητικών αεροσκαφών.

Με πληροφορίες από: Eurasian Times

 

Από το Blogger.