Βυθίζονται τα ελληνικά ομόλογα! Δραματική άνοδος αποδόσεων- Στο 2,32% του 10ετούς! - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Βυθίζονται τα ελληνικά ομόλογα! Δραματική άνοδος αποδόσεων- Στο 2,32% του 10ετούς!

Vythizontai ta ellinika omologa! Dramatiki anodos apodoseon

"Καμπανάκι κινδύνου" για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας και την εξέλιξη του κόστους δανεισμού κρούουν οι αγορές, στέλνοντας στα "Τάρταρα" τις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων - και εκτοξεύοντας αντιστοίχως τις αποδόσεις τους στα ύψη - στο υψηλότερο επίπεδο από την περίοδο των εκλογών του 2017!

 

Για τρίτη κατά σειράν ημέρα οι τιμές των ελληνικών χρεογράφων καταποντίζονται και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν αλματωδώς.  Στο 2,324%(!) εκτινάχθηκε πριν από λίγο η απόδοση του 10ετούς τίτλου, σημειώνοντας άνοδο κατά  22,7 μονάδες βάσης. Τώρα βρίσκεται οριακά χαμηλότερα από το 2,30%, αλλά οι πιέσεις συνεχίζονται και μπορεί να ενταθούν στη συνέχεια.

 Μέσα σε τρεις ημέρες η απόδοση έχει ανεβεί κατά 60(!) μονάδες βάσης, καθώς την περασμένη Τετάρτη βρισκόταν στο 1,72%. Είναι η μεγαλύτερη άνοδος που έχει σημειωθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, από την εποχή που διακυβευόταν καθημερινά αν η χώρα μας θα παραμείνει στο ευρώ.

Η στήριξη από ΕΚΤ

Σημειώνεται ότι το γενικότερο κλίμα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης είναι αρνητικό, αλλά όχι ιδιαίτερα επιβαρυντικό. Τα γερμανικά χρεόγραφα κινούνται σήμερα σταθεροποιητικά, η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ανεβαίνει κατά 2 μβ, του ιταλικού κατά 7 μβ.

Οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν τις επιπτώσεις από τον επικείμενο – στα τέλη Μαρτίου - τερματισμό του έκτακτου “πανδημικού” προγράμματος (PEPP) της ΕΚΤ.

Αν και η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης έχει διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά χρεόγραφα, επανεπενδύοντας όσα εισπράττει από λήξεις και τόκους, στις αγορές επικρατεί προβληματισμός για το μέγεθος και το εύρος αυτής της στήριξης, σε μιά περίοδο μάλιστα που τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας επιδεινώνονται, με διεύρυνση των ελλειμμάτων και αύξηση του συνολικού χρέους.

Επιτόκια και πληθωρισμός

 Ο φόβος του πληθωρισμού και η προοπτική ανόδου των επιτοκίων προκαλούν περαιτέρω πιέσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά χρεόγραφα - οι οποίες φυσιολογικά είναι εντονότερες στα ελληνικά και τα ιταλικά, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης των δύο χωρών με υψηλό χρέος..

Ρεκόρ δυόμισυ ετών σημειώνει και η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου, που πήγε νωρίτερα στο 1,445% και τώρα διαμορφώνεται σε 1,382%.  διαμορφώνεται αυτή την ώρα σε 1,158%, ενώ νωρίτερα “έγραψε” 1,210%. 

Εάν οι αποδόσεις δεν υποχωρήσουν αισθητά το επόμενο δίμηνο με τη βοήθεια ουσιαστικών παρεμβάσεων από πλευράς ΕΚΤ, θα δυσχερανθεί η προσπάθεια δανεισμού τις χώρας από τις αγορές και θα αυξηθεί αναπόφευκτα το κόστος δανεισμού.

Δυσμενείς θα είναι οι επιπτώσεις και για τις τράπεζες, που θα εγγράψουν απώλειες από την αποτίμηση των χαρτοφυλακίων ομολόγων στις τρέχουσες τιμές. 

Από το Blogger.