MeNowMeToo: Πάνω από 200 μαρτυρίες κακοποίησης σε 1,5 μήνα – Σοκάρουν τα στοιχεία

MeNowMeToo: Pano apo 200 martyries kakopoiisis se 1,5 mina – Sokaroun ta stoicheia

Σε συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκαν από το (Ε.Δ.κ.Β.) και τη Σοφία Μπεκατώρουτα πρώτα στοιχεία από τη λειτουργία της πλατφόρμας #MeNow_MeToo που ξεκίνησε πριν από ενάμισι μήνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από την ανάλυση των πρώτων 150 μαρτυριών, προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαρτυριών (96,7%) προέρχεται από γυναίκες.

Το 70,7% αφορά σε σεξουαλική κακοποίηση [34,7% με σωματική επαφή (με ανήλικο ή σεξ. πράξεις χωρίς συναίνεση, 18%, βιασμός, 16% σεξουαλική επίθεση, 2% μέσω εικόνας],

το 18% αφορά σε σεξουαλική παρενόχληση, το 5,3 σε άλλες μορφές συντροφικής βίας πλην σεξουαλικής και 6% άλλες μορφές

Το 22% των μαρτυριών αφορά σε περιστατικά που έχουν συμβεί στην οικογένεια,

το 20% σε εκπαιδευτικά πλαίσια,

το 15% σε περιπτώσεις συντροφικής βίας,

το 14% σχετίζεται με χώρους διασκέδασης,

το 9% σε εργασιακά πλαίσια,

το 7% σε χώρους υγείας,

στο 6% τα περιστατικά έχουν συμβεί στη γειτονιά, ένα 3% χώρους άθλησης, και

4% σε περιπτώσεις κάλυψης αναγκών (π.χ. αγορά προϊόντων και/ή λήψη υπηρεσιών είτε κατ’ οίκον είτε σε επαγγελματικό χώρο).

Δράστης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού (έως 14 ετών) είναι κοντινός συγγενής (ξάδελφος, πατέρας, θείος, αδελφός) για 1:4 παιδιά (25,4%) ή άτομο σε θέση ευθύνης (εκπαιδευτικός, ιατρός, προπονητής, ομαδάρχης) για 1:5 παιδιά (19,5%).

Στις έφηβες (14+-18), σχεδόν 3:10 (27,5%) αναφέρουν σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση από άτομο σε θέση ευθύνης ενώ σχεδόν 4:10 (36,4%) από άτομο με το οποίο βγήκαν ραντεβού ή που το θεωρούσαν σύντροφό τους (ενδεχόμενη αποπλάνηση). Παρόμοιο είναι το ποσοστό στις ενήλικες γυναίκες, όπου 1:3 (32,8%) αναφέρει κακοποίηση από σύντροφο (ραντεβού-ερωτική/σεξουαλική σχέση).

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ανακοινώθηκαν τα πλαίσια που έχουν αναφερθεί ονομαστικά στις μαρτυρίες, τα οποία περιλαμβάνουν σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης, σχολές και πανεπιστήμια, φροντιστήρια, νοσοκομεία, κλινικές και ιατρεία, δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις, αθλητικούς χώρους, γυμναστήρια, κατασκηνώσεις, μέσα μαζικής μεταφοράς, θρησκευτικούς χώρους.

Σημειώνεται πως στην πλατφόρμα www.menowmetoo.gr μπορεί κάθε άτομο να α) περιγράψει την εμπειρία κακοποίησης που έχει ζήσει (ανώνυμα) και β) να ονοματίσει τον δράστη αλλά και το πλαίσιο στο οποίο συνέβη το περιστατικό.

«Έχει έρθει η στιγμή που τα θύματα μιλούν δυνατά και καθαρά επειδή πλέον ξέρουν ότι αυτός που πρέπει να ντρέπεται είναι ο δράστης! Κι εμείς οφείλουμε να καλλιεργήσουμε στην καθημερινότητά μας μηδενική ανοχή στη βία, παρέχοντας στα θύματα α) διαδικασίες αναφοράς και προστασίας τους (απλές, γρήγορες, με συγκεκριμένα βήματα) και β) πρόσβαση στη Δικαιοσύνη οποτεδήποτε το επιλέξουν, παρέχοντας άμεση ιατροδικαστική εξέταση και συλλογή στοιχείων τεκμηρίωσης και ταυτοποίησης του δράστη, πλήρως αποσυνδεδεμένη από την υποβολή καταγγελίας και νομικές διαδικασίες που δεν θα είναι τόσο χρονοβόρες, κοστοβόρες και ψυχοφθόρες» δήλωσε η Πρόεδρος του Ε.Δ.κ.Β., Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος, Ph.D.

«Στηρίζουμε τα επιζώντα άτομα που έχουν υποστεί κακοποίηση, και καλώ τα θύματα να μιλήσουν και να καταθέσουν τις εμπειρίες τους στην πλατφόρμα #MeNow_MeToo. Συλλέγουμε τις μαρτυρίες προστατεύοντας την ανωνυμία και στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Είμαστε δίπλα σε κάθε άτομο όταν επιλέξει να μιλήσει με στόχο προσφέρουμε κατευθύνσεις και στήριξη με ολιστική προσέγγιση» δήλωσε η Σοφία Μπεκατώρου, Χρυσή Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας, Ψυχολόγος Bsc., Υπεύθυνη υλοποίησης προγράμματος S.O.F.I.A. project.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Μαρία Συρεγγέλα στην ομιλία της δήλωσε: «Μέχρι πρότινος τα θύματα φοβόντουσαν να μιλήσουν. Αυτό όμως αλλάζει. Η κοινωνία έχει ωριμάσει και ακούει τα θύματα βίας. Στο πλευρό των θυμάτων είναι και η Πολιτεία, προωθώντας σειρά μέτρων και δράσεων για την πρόληψη και καταπολέμηση της κακοποίησης. Στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια όπως είναι το #MeNow_MeToo γιατί ο σκοπός είναι κοινός και προωθούμε τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών».

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια