ΕΝΦΙΑ Κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο Σε 10 δόσεις η πληρωμή του - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

ΕΝΦΙΑ Κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο Σε 10 δόσεις η πληρωμή του

ENFIA Katatithetai sti Vouli to nomoschedio Se 10 doseis i pliromi tou

Αύριο Δευτέρα 14 Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα φέρνει ανατροπές στο φόρο ακινήτων, ενώ στις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ για πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο «λογαριασμός» θα φτάσει στους φορολογούμενους μετά το Πάσχα και θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως το τέλος Μαΐου 2022 και η τελευταίας έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023.

Ο φόρος που θα βεβαιωθεί εφέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,23 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ το 2021. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών 8 στους 10 φορολογούμενους θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

Είναι η πρώτη φορά που τα ειδοποιητήρια πληρωμής του ΕΝΦΙΑ θα προηγηθούν αυτά της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για τους 7 εκατομμύρια υπόχρεους είναι η ακτινογραφία του νέου λογαριασμού μετά την ολοκλήρωση της άσκησης μεταρρύθμισης από την ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, με το νέο καθεστώς του ΕΝΦΙΑ επέρχονται οι εξής ανατροπές:

1. Αυξημένο φόρο θα κληθεί να πληρώσει το 6% των φορολογουμένων, που στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης, είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα. Ακόμα όμως και για το 50% από τους εν λόγω ιδιοκτήτες, η ετήσια αύξηση δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ.

2. Το 80% των πολιτών θα δει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά του. Πρόκειται ουσιαστικά για περίπου 5 εκατομμύρια φορολογούμενους, εκ των οποίων 2.200.000 θα δουν μείωση άνω του 20% και ειδικότερα 900.000 θα δουν μείωση πάνω από 30%. Οι μειώσεις θα είναι περισσότερο αισθητές στους ιδιοκτήτες με μεγάλο αριθμό ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο τους καθώς απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο.

3. Το 14% περίπου των φορολογουμένων δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ.

4. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος ο οποίος μέχρι σήμερα υπολογιζόταν στη συνολική αξία της περιουσίας, εφόσον αυτή υπερέβαινε τα 250.000 ευρώ. Ο φόρος αυτός θα επιβάλλεται πλέον επί της αξίας του ακινήτου, υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο είναι αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ. Ουσιαστικά με το νέο σύστημα ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά και εφόσον υπάρχει ακίνητο αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα ενεργοποιείται μια νέα κλίμακα και συντελεστές για τη φορολόγησή του, που όμως λόγω της αύξησης των εκπτώσεων που θα ισχύσουν θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

5. Για τα οικόπεδα, οι συντελεστές του βασικού φόρου «κουρεύονται» έως και 80%. Για παράδειγμα, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής πέφτει σε 0,0375 αντί για 0,1850 ευρώ.

 

Από το Blogger.