Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων στη Δύση - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων στη Δύση

Polemos stin Oukrania: O Poutin ypegrapse diatagma gia tin epivoli kyroseon sti Dysi

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε αντίποινα για «εχθρικές ενέργειες ορισμένων ξένων κρατών και διεθνών οργανισμών», ανέφερε σήμερα, Τρίτη, το Κρεμλίνο

Το έγγραφο δεν αναφέρει λεπτομέρειες για τα άτομα ή τις οντότητες που μπορεί να επηρεαστούν από τα μέτρα.

Σύμφωνα με το διάταγμα, η Ρωσία θα απαγορεύσει την εξαγωγή προϊόντων και πρώτων υλών σε άτομα και οντότητες στα οποία επέβαλε κυρώσεις.

Το διάταγμα απαγορεύει επίσης τις συναλλαγές με ξένους υπηκόους και οντότητες που πλήττονται από τις ρωσικές κυρώσεις και επιτρέπει σε Ρώσους ομολόγους τους να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντί τους.

Βάσει του διατάγματος, η ρωσική κυβέρνηση έχει δέκα ημέρες προκειμένου να συντάξει καταλόγους ξένων προσώπων και εταιριών σε βάρος των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις και να ορίσει «επιπλέον κριτήρια» για τις συναλλαγές που μπορεί να υπόκεινται σε περιορισμούς.

Την ίδια ώρα, οι χώρες της ΕΕ πασχίζουν να καταλάβουν πώς θα συνεχίσουν να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, μετά την πρόσφατη απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν οι αποκαλούμενες «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν για την ενέργειά τους σε ρούβλια.

Καθώς επίκεινται νέες πληρωμές ρωσικού αερίου κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, εγείρονται ανησυχίες για εμπλοκή αν δεν βρεθεί σύντομα κάποια λύση.

Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προτίθεται να πληρώσει σε ρούβλια για την προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου, μετά από απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέπεμψαν οι υπουργοί Ενέργειας των «27», οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως χθες, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες υπό το φως της διακοπής των παραδόσεων στη Βουλγαρία και την Πολωνία. Σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης προς επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο βρίσκεται ταυτόχρονα η ΕΕ.

Το προτεινόμενο εκ μέρους της Ρωσίας «μοντέλο» μετατροπής των ευρωπαϊκών πληρωμών για το φυσικό αέριο σε ρούβλια συνιστά παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, επισήμανε η κοινοτική επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των εργασιών του Συμβουλίου.

 

Από το Blogger.