Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει την στοχοποίηση δημοσιογράφου για αναφορά σε περιβαλλοντικές καταστροφές - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει την στοχοποίηση δημοσιογράφου για αναφορά σε περιβαλλοντικές καταστροφές

I Diethnis Amnistia katadikazei tin stochopoiisi dimosiografou gia anafora se

Ενόψει της αυριανής εκδίκασης, από δικαστήριο της Αθήνας, αγωγής κατά της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη και του συνεταιριστικού μέσου ενημέρωσης Alterthess για δημοσίευση που έκανε λόγο για την καταδίκη ανώτερου στελέχους εταιρείας εξόρυξης χρυσού για περιβαλλοντική καταστροφή, η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από το δικαστήριο να απορρίψει την αγωγή.

Όπως επισημαίνει η Λία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα, «η στοχοποίηση ενός μικρού ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης και μιας δημοσιογράφου επειδή αναφέρθηκε σε καταδίκη για περιβαλλοντική καταστροφή συνιστά απειλή για την αναφορά θεμάτων δημόσιου συμφέροντος και αποτελεί το τελευταίο κατάφωρο παράδειγμα κατάχρησης του συστήματος δικαιοσύνης για τον εκφοβισμό των υπερασπιστριών/-ών των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την αποθάρρυνση του δημόσιου ελέγχου».

Η ίδια παρατηρεί ότι η αγωγή αυτή «φέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας στρατηγικής αγωγής κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPP)» και αναδεικνύει «την επείγουσα ανάγκη εφαρμογής της οδηγίας κατά των SLAPP εντός της Ε.Ε. για την προστασία των δημοσιογράφων και των ακτιβιστριών/-ών από τη χρήση επιβλαβών δικαστικών διαδικασιών από κυβερνήσεις και εταιρείες».

Από το Blogger.