20 χρόνια από την τραγωδία με τον θάνατο του Αρχηγού Φλωράκη - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

20 χρόνια από την τραγωδία με τον θάνατο του Αρχηγού Φλωράκη

20 chronia apo tin tragodia me ton thanato tou Archigou Floraki

Χρέος μνήμης δόξας και τιμής στον αείμνηστο στρατηγό Φλωράκη

  Ντόρα Χριστοδούλου   

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον τραγικό χαμό του Αρχηγού Φλωράκη και των τεσσάρων συνεργατών του στα Κούκλια, που συγκλόνισε το παγκύπριο.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς την περίοδο εκείνη, Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης επέβαινε ελικοπτέρου της δύναμης συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Στυλιανό Δεμένεγα, τον επισμηναγό Πάρη Αθανασιάδη, τον πλωτάρχη Νικόλαο Γεωργίου και τον σμηναγό Μιχάλη Σιακαλλή, κατευθυνόμενοι από την Λευκωσία στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου της Πάφου, τα χαράματα της 10ης Ιουλίου.

Το ελικόπτερο μετέφερε τους επιβάτες του από το αεροδρόμιο Λακατάμιας στην αεροπορική βάση στην Πάφο, στο πλαίσιο νυχτερινής άσκησης. Το ελικόπτερο κατευθύνθηκε προς την Πάφο σε ύψος τριών χιλιάδων ποδών. Στις 4.20πμ βρέθηκε σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τη βάση Ανδρέας Παπανδρέου πάνω από το χωριό Κούκλια.

Εκεί έγινε και η τελευταία επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Πάφου, χωρίς να αναφερθεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αμέσως μετά επισημάνθηκε κάποιου είδους μηχανική βλάβη και οι χειριστές επιχείρησαν να το προσγειώσουν αμέσως. Κατά την επαφή με το έδαφος ωστόσο, σημειώθηκε έκρηξη και το ελικόπτερο τυλίχθηκε στη φωτιά, με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν και οι πέντε επιβάτες του, σε ένα δυστύχημα που βύθισε στο πένθος την Κύπρο.

Η Πολιτεία τιμά τη μνήμη των αδικοχαμένων στελεχών της Εθνικής Φρουράς με ετήσιες εκδηλώσεις την μέρα αυτή που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εθνικό μνημόσυνο στην εκκλησία των Κουκλιών, μεταφορά φλόγας από την Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου στο χώρο του Μνημείου που έχει ανεγερθεί στο σημείο ακριβώς της θυσίας τους, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.

Φιλελεύθερος

 

Από το Blogger.