Ρεύμα: Οι τιμές «ζαλίζουν» με αύξηση 300% μέσα σε ένα χρόνο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Ρεύμα: Οι τιμές «ζαλίζουν» με αύξηση 300% μέσα σε ένα χρόνο

 

Revma: Oi times «zalizoun» me afxisi 300% mesa se ena chrono

Μια μέρα πριν την ανακοίνωση των τιμών από τους παρόχους ενέργειας αποτελεί ερώτημα πόσο μπορεί να φτάσει η τιμολόγηση της κιλοβατώρας.

Ζαλίζουν οι διαφορές στη χονδρική τιμή ρεύματος τον τελευταίο χρόνο, με τις αυξήσεις να μην έχουν σταματημό. Μόνο το διάστημα 13-19 Αυγούστου η μέση χονδρική τιμή ρεύματος παρουσιάζει αύξηση 10%. Σήμερα, θα διαμορφωθεί στα 449,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μάλιστα, σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο η τιμή της μεγαβατώρας θα αγγίξει τα 569,40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ένα εξάμηνο πριν η μέση τιμή της μεγαβατώρας ήταν μειωμένη κατά 90%. Στο πλαίσιο αυτό μια μέρα πριν την ανακοίνωση των τιμών από τους παρόχους ενέργειας αποτελεί ερώτημα πόσο μπορεί να φτάσει η τιμολόγηση της κιλοβατώρας. Καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν σε αυτά τα κόστη.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει τις νέες επιδοτήσεις οι οποίες θα πρέπει να «ψαλιδίσουν» τις αυξήσεις, επιβαρύνοντας όμως τον κρατικό προϋπολογισμό. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως με αυτό τον τρόπο προστατεύεται η αισχροκέρδεια των ενεργειακών προμηθευτών και προειδοποιεί για ένα δύσκολο χειμώνα για τα νοικοκυριά. Από την άλλη πλευρά οι ενεργειακοί πάροχοι μιλούν για νέο κύμα απλήρωτων λογαριασμών.

Πριν 10 ημέρες σε επιστολή τους οι προμηθευτές και οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΑΕΗ-ΕΣΠΕΝ) προς το ΥΠΕΝ ανέφεραν πως «η εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού έχει υποχρεώσει τις εταιρείες προμήθειας να πολλαπλασιάσουν τα ποσά των εγγυήσεων που καταθέτουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ. Για αυτόν τον λόγο κρίνουμε ως απαραίτητη, στην παρούσα φάση, την εξέταση παροχής κρατικών εγγυήσεων προς τις εταιρείες προμήθειας προκειμένου αυτές να εξασφαλίσουν πιστωτικές γραμμές».

Από το Blogger.