Αιθιοπία: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην πρωτεύουσα της εξεγερμένης πολιτείας Τιγκράι - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Αιθιοπία: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην πρωτεύουσα της εξεγερμένης πολιτείας Τιγκράι

Aithiopia: Aeroporikoi vomvardismoi stin protevousa tis exegermenis politeias Tigkrai

 Η κυβέρνηση και η ηγεσία του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη 

Η αιθιοπική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε χθες Παρασκευή τη Μεκέλε, την πρωτεύουσα της εξεγερμένης πολιτείας Τιγκράι, εξέλιξη που σηματοδοτεί σοβαρή κλιμάκωση των εχθροπραξιών που ξανάρχισαν την Τετάρτη στο βόρειο τμήμα της χώρας έπειτα από πέντε μήνες εκεχειρίας.


Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ, νομπελίστα ειρήνης, δεν επιβεβαίωσε αμέσως τα πλήγματα αυτά, ωστόσο ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι θα προχωρήσει σε “ενέργειες” στην Τιγκράι, καλώντας τον πληθυσμό να απομακρυνθεί από στρατιωτικούς στόχους.


Ταυτόχρονα, διέψευσε κατηγορηματικά την κατηγορία των ανταρτών πως ο ομοσπονδιακός στρατός σκότωσε άμαχους.


Χθες το απόγευμα, εκπρόσωπος των αρχών των ανταρτών κατήγγειλε ότι η αιθιοπική Πολεμική Αεροπορία “έριξε βόμβες σε κατοικημένη περιοχή και σε παιδική χαρά στη Μεκέλε, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους”.




Aithiopia: Aeroporikoi vomvardismoi stin protevousa tis exegermenis politeias Tigkrai


Πηγή προσκείμενη στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης ανέφερε σε μήνυμα προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως διακομίστηκαν σε αυτό τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους δυο παιδιά, και εννιά τραυματίες.


Η υπηρεσία ενημέρωσης της κυβέρνησης κατηγόρησε από την πλευρά της σε μήνυμά της προς το Γαλλικό Πρακτορείο τους αντάρτες πως τοποθετούν σάκους με πτώματα σε “πολιτικές ζώνες για να υποστηρίξουν πως η Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε σε αμάχους”.


Η κυβέρνηση και η ηγεσία του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF) επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για την επανέναρξη των μαχών στο νοτιοανατολικό μέτωπο της πολιτείας, που τερμάτισε την Τετάρτη πέντε μήνες ανακωχής.


Από το ξέσπασμα του πολέμου στη βόρεια Αιθιοπία, τον Νοέμβριο του 2020, χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, πάνω από δύο εκατομμύρια κάτοικοι έχουν ξεριζωθεί και εκατοντάδες χιλιάδες Αιθίοπες βρέθηκαν αντιμέτωποι με συνθήκες που πλησιάζουν τον λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.


Διεθνείς εκκλήσεις

Η κλιμάκωση μοιάζει να επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, που φοβόταν αναζωπύρωση της σύρραξης σε ευρεία κλίμακα και την εξολόθρευση των ελάχιστων ελπίδων που υπήρχαν να καρποφορήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Ιούνιο αλλά ουδέποτε προχώρησαν.


Από την Τετάρτη, αρκετές χώρες και διεθνείς οργανισμοί, με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ να πρωτοστατούν, καλούν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να υπάρξει ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης που άρχισε πριν από 21 μήνες.


“Ενώ η διεθνής κοινότητα καλεί τα δύο εμπόλεμα μέρη σε αποκλιμάκωση, ο Άμπι Άχμεντ επέλεξε να στείλει την αεροπορία του να επιτεθεί σε άμαχους στη Μεκέλε”, κατήγγειλε μέσω Twitter ο Γκετάτσου Ρέντα, εκπρόσωπος των ανταρτών.


Ζήτησε η διεθνής κοινότητα να “σταματήσει να κανακεύει τον Άμπι” και να ασκήσει “πίεση στο καθεστώς” ώστε να διεξαχθούν “διαπραγματεύσεις με καλή πίστη”.


Από την πλευρά της η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να “καταδικάσει” τις “συνεχείς προκλήσεις” των ανταρτών, να τους ωθήσει “προς την επιλογή της ειρήνης” που πρότεινε η ίδια.


Φυγή αμάχων

Πριν από τον βομβαρδισμό στη Μεκέλε, οι μάχες εντοπίζονταν σε δύο ζώνες στις πολιτείες Αμχάρα και Αφάρ, που περιβάλλουν το νοτιοανατολικό άκρο της Τιγκράι, και δεν έμοιαζαν να επεκτείνονται.


Χθες οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν, για τρίτη συναπτή ημέρα, σύμφωνα με κατοίκους.


Δεν έχουν πρόσβαση στη βόρεια Αιθιοπία δημοσιογράφοι, κάτι που καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε επαλήθευση των πληροφοριών που δίνουν τα αντιμαχόμενα μέρη με ανεξάρτητο τρόπο. Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στις εμπόλεμες ζώνες είναι το λιγότερο προβληματικό, όταν δεν είναι εντελώς εκτός λειτουργίας.


“Ακούω κρότους βαρέων όπλων, αλλά όχι πυροβολισμούς”, είπε χθες το μεσημέρι, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δημόσιος λειτουργός της πόλης Κόμπο, στην πολιτεία Αμχάρα, περίπου 500 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα και περίπου δέκα χιλιόμετρα νότια από τα διοικητικά όρια της Τιγκράι.


“Ελάχιστες σαφείς πληροφορίες” κυκλοφορούν, κάτι που επιτείνει “τη σύγχυση, τον φόβο και την αβεβαιότητα” στον πληθυσμό, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι “γυναίκες και παιδιά προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη”, όπου δημόσιες υπηρεσίες και εμπορικά καταστήματα ανέστειλαν τη λειτουργία τους.


Στην Αμχάρα, κάτοικος της Μεχάγκο, ζώνης που συνορεύει με την Τιγκράι, περίπου τριάντα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κόμπο, έλεγε χθες πως ακούει “εκρήξεις και πυροβολισμούς” από την προηγουμένη.


“Μεγάλες ομάδες κατοίκων έχουν τραπεί σε φυγή σε παρακείμενες κοινότητες”, πρόσθεσε.


Στην Αφάρ, “οι μάχες συνεχίζονταν” χθες μεταξύ των κοινοτήτων Γιάλο και Γκουλίνα, αντίστοιχα περίπου δεκαπέντε και είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα της Τιγκράι, δήλωσε πηγή προσκείμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση.


capital.gr

Από το Blogger.