Η Τουρκία πουλάει «χρυσή» την υπηκοότητα σε Ρώσους και η Δύση δεν νοιώθει καθόλου καλά - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Η Τουρκία πουλάει «χρυσή» την υπηκοότητα σε Ρώσους και η Δύση δεν νοιώθει καθόλου καλά

 

I Tourkia poulaei «chrysi» tin ypikootita se Rosous kai i Dysi den noiothei katholou kala

Η ρωσική «εισροή» στην Τουρκία έχει ανησυχήσει την αμερικανική κυβέρνηση

Με μια επένδυση 400.000 δολαρίων, οι πλούσιοι Ρώσοι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν νέα υπηκοότητα και να παρακάμψουν την κόλαση των δυτικών κυρώσεων, κάτι που δεν χαροποιεί ιδιάιτερα την Ουάσιγκτον. 

Το τουρκικό πρόγραμμα που προσομοιάζει με την «χρυσή βίζα » τροφοδοτείται ολοένα και περισσότερο από κύμα Ρώσων  που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή στην  Ουκρανία  και αναζητούν τρόπους να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις και ζωές.

Το πρόγραμμα ήταν ήδη πολύ δημοφιλές για κατοίκους της Μέσης Ανατολής από τότε που ξεκίνησε το 2018. Αλλά ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει ένα νέο κύμα επενδυτών, σε  μια χώρα που προηγουμένως θεωρούσαν σε μεγάλο βαθμό μόνο ως προορισμό διακοπών.

Μεταξύ 2018 και 2021, περίπου 20.000 αλλοδαποί πολίτες, με οι περισσότεροι Ιρανοί, Ιρακινοί και Αφγανοί, απέκτησαν την τουρκική υπηκοότητα αγοράζοντας ακίνητα ή επενδύοντας σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία ύψους τουλάχιστον 250.000 δολαρίων.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών δεν δημοσιοποιεί τακτικά στοιχεία για τις επενδύσεις, αλλά συμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας Middle East Eye πρέπει να έχουν εισαχθεί τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία, με αυτόν τον αριθμό να αυξάνεται ενδεχομένως σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερο.

Κι επειδή υπήρξε κάποια εσωτερική κριτική για το πρόγραμμα  ότι «διένειμε φτηνή υπηκοότητα» στα μέσα Ιουνίου η τουρκική κυβέρνηση εισήγαγε νέο νόμο, αυξάνοντας το ελάχιστο ποσό επένδυσης στα 400.000 δολάρια, κάτι όμως που ουδόλως δεν πτόησε τους επίδοξους «Τούρκους πολίτες»

Ο Μουχάμετ Γιασιτ Ταφλάν, δικηγόρος με έδρα την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος ειδικεύεται στη μετανάστευση μέσω επενδύσεων, είπε  ότι φέτος οι Ρώσοι είναι πρωταγωνιστές.. «Αυτή τη στιγμή, σχεδόν το 60 τοις εκατό των πωλήσεων κατοικιών σε ξένους αφορού Ρώσους»,δηλώνει. «Πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν λιγότερο από ένα τοις εκατό ».

Ο Ταφλάν είπε ότι η απόφαση της Άγκυρας να αυξήσει την τιμή της υπηκοότητας δεν αποθάρρυνε τους επενδυτές.

«Υπάρχουν φθηνότερες, συγκριτικά πιο ωφέλιμες υπηκοότητες για επενδύσεις ή ευκαιρίες χρυσής βίζας στην Ευρώπη, αλλά οι Ρώσοι δεν μπορούν να εγγραφούν σε αυτές λόγω κυρώσεων. Βασικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, πόσο μάλλον να πραγματοποιήσουν χρηματικές συναλλαγές», ανέφερε ο Ταφλάν.

«Plan Β»

Η Τουρκία ακολουθεί προσεκτική στάση έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Παρόλο που η Άγκυρα έκλεισε τον Βόσπορο και κήρυξε τη ρωσική επίθεση ως «άδικο πόλεμο», εξακολουθεί να έχει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα ενώ ως γνωστόν δεν έχει προσχωρήσει στην πολιτική κυρώσεων της Δύσης.

Τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν ότι σχεδόν 4.900 Ρώσοι αγόρασαν σπίτια στην Τουρκία μεταξύ Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2022, μια σημαντική αλλαγή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Έλενα Μιλισένκοβα, εμπορική διευθύντρια στην υπερπόντια μεσιτική εταιρεία ακινήτων Tranio , είπε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για το τουρκικό πρόγραμμα παραμένει σταθερός παρά την απόφαση να αυξηθεί το όριο της ελάχιστης επένδυσης.

Ο Μπαϊράμ Τεκσέ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Προώθησης Ακινήτων (GIGDER), λέει ότι η τουρκική υπηκοότητα για τους Ρώσους αποτελεί «Plan Β».

Ο ίδιος, ως ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφειου, τονίζει πως οι Ρώσοι θέλουν να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους μεταφέροντάς τες στην Τουρκία. «Πραγματοποιούμε περίπου 20-25 πωλήσεις σπιτιών σε Ρώσους μέσα σε ένα μήνα,με τις   μισές από αυτές να γίνονται για λόγους υπηκοότητας και οι υπόλοιπες για την απόκτηση άδειας διαμονής», είπε.

 «Ο τύπος του Ρώσου που δραστηριοποιείται στη Νίκαια ή στην Κυανή Ακτή, που έχει καλύτερο εισόδημα και καλύτερη εκπαίδευση και ψάχνειτρόπους να βάλει τάξη στη ζωή τους» έχει μετακομίσει στην Τουρκία σύμφωνα με τον Τεκσέ

Αμερικανική ανησυχία

Η ρωσική «εισροή» στην Τουρκία έχει ανησυχήσει την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία έστειλε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών  Γουόλι Αντεγιέμο στην Άγκυρα τον Ιούνιο, για να προειδοποίησε τις τουρκικές αρχές και τις επιχειρήσεις να μην γίνουν αγωγός «παράνομης χρηματοδότησης».

 «Προσπαθήσαμε να ξηγήσουμε ότι οι Ρώσοι που έρχονται στην Τουρκία είναι κανονικοί άνθρωποι με οικογένειες και επενδύσεις, δεν είναι ολιγάρχες», είπε. «Αυτοί που δεν μπορούν να στείλουν ούτε χαρτζιλίκι στην κόρη τους που σπουδάζει, για παράδειγμα, στη Γαλλία» ανεφερε ο Μπαιράμ Τεκσέ στον Αντεγιέμο, όταν τον συνάντησε.

Ο Οζκάμ Τεκσέ  διευθυντής  της εταιρείας ακινήτων Spain Homes και συνάδελφος του Μπαιράν, λέει ότι οι ρωσικές εταιρείες μεταφέρουν επίσης τα γραφεία τους στην Τουρκία. «Η Mail.Ru σχεδιάζει να μετεγκαταστήσει σχεδόν 2.000 προγραμματιστές λογισμικού σε ένα κέντρο στην Αττάλεια», είπε.

Δημοσίευμα αυτή την εβδομάδα στην τουρκική εφημερίδα Dunya ανέφερε ότι το ρωσικό ενδιαφέρον για τις τουρκικές υποδομές και εγκαταστάσεις αφορά κάτι παραπάνω από την υπηκοότητα και τη διαμονή. «Η Τουρκία έχει γίνει διαμετακομιστικός κόμβος για εμπορεύματα που προορίζονται για τη ρωσική αγορά» σύμφωνα με την Dunya

Ετσι, τα αγαθά που θα πάνε στη Ρωσία από το εξωτερικό, και ειδικά από την ΕΕ και την Άπω Ανατολή, μεταφέρονται πρώτα στην Τουρκία και μετά από  αλλαγή των εμπορευματοκιβωτίων, στην Ρωσία.

«Οι αποθήκες στην Τουρκία ξεχειλίζουν από ρωσικά αγαθά» λένε χαρακτηριστικά όσοι γνωρίζουν.

naftemporiki.gr


Από το Blogger.