Fratzscher: Το πλήγμα από τον πόλεμο θα επηρεάζει για χρόνια τη γερμανική οικονομία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Fratzscher: Το πλήγμα από τον πόλεμο θα επηρεάζει για χρόνια τη γερμανική οικονομία

Fratzscher: To pligma apo ton polemo tha epireazei gia chronia ti germaniki oikonomia

 Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κάνει τεράστια ζημιά στη γερμανική οικονομία


Η οικονομική επίπτωση στη Γερμανία από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα διαρκέσει χρόνια, τόνισε στο Reuters ο influential οικονομολόγος Marcel Fratzscher του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, προσθέτοντας ότι μπορεί να της κοστίσει μέχρι και 3 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη φέτος.


Ο Fratzscher, του οποίου το ινστιτούτο είναι μεταξύ όσων συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση για θέματα μακροοικονομικής πολιτικής, δήλωσε πως η επίδραση θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το 2025, όταν η Γερμανία αναμένει να έχει απαλλαγεί από κάθε έκθεση μέχρι το ρωσικό αέριο.


Η Γερμανία, η οποία για δεκαετίες ευημερούσε από τις αξιόπιστες ροές φθηνού ρωσικού αερίου, σπεύδει να επαναπροσανατολιστεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο.


“Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κάνει τεράστια ζημιά στη γερμανική οικονομία”, ανέφερε ο Fratzscher σε συνέντευξη, προσθέτοντας ότι πιθανώς μόνο το 1,5% θα παραμείνει από το 4,5% της οικονομικής ανάπτυξης που ανέμενε στην αρχή του έτους.


Η επίπτωση στον πληθωρισμό, μέσω των υψηλών ενεργειακών τιμών, θα διατηρηθεί επίσης για παρόμοια περίοδο, αν και απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι υπάρχει λόγος για περιορισμό των μισθών.


“Τα συνδικάτα δεν είναι τόσο ισχυρά όσο ήταν στη δεκαετία του 1970”, δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η φετινή προβλεπόμενη αύξηση των μισθών κατά 4,5%, ήταν πολύ χαμηλότερη του πληθωρισμού, που διαμορφώνεται κοντά στο 8%.


“Ακόμη και στα επόμενα χρόνια, δεν βλέπω κάποιο σημάδι ότι θα περιέλθουμε σε ένα σπιράλ αύξησης μισθών”, τόνισε.


capital.gr


Από το Blogger.