Καυσόξυλα: Τσουχτερά πρόστιμα έως 100.000 ευρώ σε όσους δεν δηλώσουν αποθέματα – Θα έρχονται και κατασχέσεις - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Καυσόξυλα: Τσουχτερά πρόστιμα έως 100.000 ευρώ σε όσους δεν δηλώσουν αποθέματα – Θα έρχονται και κατασχέσεις

 

Kafsoxyla: Tsouchtera prostima eos 100.000 evro se osous den dilosoun

Πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από 1.000 ευρώ και φτάνουν έως και 100.000 ευρώ προβλέπει η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης για όσους επαγγελματίες ασχολούνται με τα καυσόξυλα και δεν δηλώνουν τα αποθέματά τους. Προκειμένου να αποφευχθούν τεχνητές ελλείψεις στην αγορά και να μην ανέβουν αδικαιολόγητα οι τιμές, ενεργοποιήθηκε η διαδικασία δήλωσης των αποθεμάτων σε καυσόξυλα. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Πέρα από το πρόστιμο όσοι δεν δηλώσουν τα αποθέματά τους και εντοπιστούν αυτά θα κατασχεθούν και θα αξιοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς. Υπόχρεοι δήλωσης αποθεμάτων σε οποιαδήποτε μορφή είναι όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία, χονδρική και λιανική πώληση, μεσιτεία, διακίνηση, διανομή και αποθήκευση των καυσόξυλων,

Η διαδικασία για τη δήλωση των αποθεμάτων

Οι υπόχρεοι μπορούν να εισέλθουν στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα για τους σκοπούς της παρούσας είτε απευθείας, μέσω του συνδέσμου https://supplies.businessportal.gr, είτε μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.mindev.gov.gr/), στην οποία μπορούν να επιλέξουν τον σύνδεσμο: «Δήλωση Αποθεμάτων Ξυλείας και Στερεών Καυσίμων».

Η διαδικασία υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αφορά σε: α) καυσόξυλα παντός είδους, β) πέλλετ, γ) μπρικέτες, δ) προσάναμμα (δαδί).

Η καταγραφή των προαναφερθέντων ειδών αποσκοπεί αφενός στην εποπτεία της αγοράς ως προς την επάρκεια των ως άνω προϊόντων και αφετέρου στην παρακολούθηση των αποθεμάτων σε συνδυασμό με την τιμή πώλησής τους, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Ολόκληρη η απόφαση για τη δήλωση των αποθεμάτων

Αναλυτικά ολόκληρη η απόφαση:

«Άρθρο 1

Εξειδίκευση των ειδών για τα οποία δημιουργείται υποχρέωση δήλωσης

  1. Η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων αφορά αποκλειστικά στα ακόλουθα είδη:

α) Καυσόξυλα παντός είδους, και ειδικότερα:

κωνοφόρων,

οξυάς,

καστανιάς,

πλατάνου,

λεύκης,

δρυός και λοιπών πλατύφυλλων,

άλλα καυσόξυλα,

πέλλετ,

μπρικέτες και

προσάναμμα (δαδί).

Άρθρο 2

Υπόχρεοι δήλωσης αποθεμάτων

  1. Υπόχρεοι δήλωσης αποθεμάτων σε οποιαδήποτε μορφή είναι όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία, χονδρική και λιανική πώληση, μεσιτεία, διακίνηση, διανομή και αποθήκευση των ειδών του άρθρου 1 εφόσον:

α) Για κάθε είδος της περ. α’ του άρθρου 1 το απόθεμα υπερβαίνει τα εκατό (100) κυβικά μέτρα χύδην ή στοιβακτού,

β) για τα είδη των περ. β’ και γ’ του άρθρου 1 το απόθεμα υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες (30.000) κιλά,

γ) για τα είδη της περ. δ’ του άρθρου 1 το απόθεμα υπερβαίνει τα δέκα χιλιάδες (10.000) κιλά.

  1. Η προθεσμία αρχικής δήλωσης των αποθεμάτων είναι διάρκειας τριών (3) εργάσιμων ημερών από την δημοσίευση της παρούσας.

Άρθρο 3

Στοιχεία που υποβάλλονται από τους υπόχρεους

  1. Οι υπόχρεοι του άρθρου 2 δηλώνουν την ποσότητα των αποθεμάτων ανά είδος, σε κυβικά μέτρα χύδην ή κυβικά μέτρα στοιβακτού ή κιλά ανάλογα με το είδος και με τον τρόπο αποθήκευσής του. Η ποσότητα του αποθέματος στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα μέτρησης.
  2. Οι υπόχρεοι του άρθρου 2 δηλώνουν επιπλέον:

α) Την κατηγορία που ανήκει η επιχείρηση σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 2,

β) τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης (επωνυμία, διακριτικός τίτλος, έδρα, αριθμός τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου),

γ) τη διεύθυνση του χώρου ή των χώρων αποθήκευσης των ειδών.

  1. Αν υπάρχουν περισσότερα του ενός σημεία αποθήκευσης των αποθεμάτων, η δήλωση γίνεται συγκεντρωτικά σε επίπεδο επιχείρησης.
  2. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν περισσότερα από πέντε (5) υποκαταστήματα, η δήλωση μπορεί να γίνεται συγκεντρωτικά σε επίπεδο επιχείρησης.

Άρθρο 4

Διαδικασία δήλωσης αποθεμάτων

  1. Οι υπόχρεοι του άρθρου 2 μπορούν να εισέλθουν στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα για τους σκοπούς της παρούσας είτε απευθείας, μέσω του συνδέσμου https://supplies.businessportal.gr, είτε μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.mindev.gov.gr/), στην οποία μπορούν να επιλέξουν τον σύνδεσμο: «Δήλωση Αποθεμάτων Ξυλείας και Στερεών Καυσίμων».
  2. Οι υπόχρεοι συνδέονται με την εφαρμογή ως εξής:

α) Οι επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης της επιχείρησης στο Γ.Ε.ΜΗ.,

β) οι επιχειρήσεις που για οποιοδήποτε λόγο δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο Γ.Ε.ΜΗ. με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης στο TAXIS.

  1. Οι υπόχρεοι μετά την αρχική δήλωση των αποθεμάτων των προϊόντων του άρθρου 1 υποχρεούνται να επικαιροποιούν τη δήλωση των αποθεμάτων τους μία φορά τουλάχιστον κάθε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες.

Κάθε νεότερη δήλωση αποθεμάτων θα πρέπει να απέχει χρονικά από την προηγούμενη δήλωση τουλάχιστον μία (1) ολόκληρη ημέρα.

  1. Οι υπόχρεοι που παραλείπουν να δηλώσουν τα αποθέματά τους εντός της προθεσμίας της παρ. 2 του άρθρου 2 και της παρ. 3 του παρόντος, θεωρείται ότι έχουν κάνει δήλωση μηδενικού αποθέματος και μπορούν να υποβάλουν νεότερη δήλωση αποθεμάτων μόνο εφόσον έχει παρέλθει τουλάχιστον μία (1) ολόκληρη ημέρα από την πάροδο των ως άνω προθεσμιών.
  2. Ενδεχόμενη αύξηση των αποθεμάτων από την τελευταία εμπρόθεσμη δήλωση, εφόσον δεν έχει παρέλθει τουλάχιστον μία (1) ολόκληρη ημέρα από αυτήν, θα πρέπει να τεκμηριώνεται πλήρως με νόμιμα φορολογικά παραστατικά.

Άρθρο 5

Διάρκεια ισχύος υποχρέωσης δήλωσης υποβολής αποθεμάτων

Η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων ισχύει μέχρι την 30.12.2022.

Άρθρο 6

Όργανα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων

  1. Τα στοιχεία που υποβάλλονται με τις δηλώσεις αποθεμάτων αποτελούν πληροφοριακά δεδομένα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στα οποία έχουν πρόσβαση και μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι αρμόδιες αρχές της παρ. 5 του άρθρου 86 του ν. 4975/2022 για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων.
  2. Οι αρμόδιες αρχές ελέγχου της παρ. 1 πραγματοποιούν ελέγχους σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους και επιβάλλουν κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων με τις διατάξεις του άρθρου 86 του ν. 4975/2022 και της παρούσας.

Άρθρο 7

Διαδικασία ελέγχου και επιβολής κυρώσεων

  1. Στο πλαίσιο της διενέργειας των ελέγχων οι αρμόδιες αρχές ελέγχου μπορούν να:

α) Αποκτούν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία, δεδομένο και έγγραφο από οιαδήποτε πηγή διευκολύνει τον έλεγχο οιασδήποτε πιθανολογούμενης παράβασης,

β) διενεργούν έλεγχο, ο οποίος συμπεριλαμβάνει την πρόσβαση σε κάθε χώρο ή μέσο μεταφοράς, που χρησιμοποιεί ο προμηθευτής, τον οποίον αφορά ο έλεγχος ή παραγγέλλουν ελέγχους που διενεργούνται από άλλες δημόσιες αρχές, προκειμένου να λαμβάνονται, να εξετάζονται και να κατάσχονται στοιχεία, δεδομένα ή έγγραφα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ανεξαρτήτως του μέσου αποθήκευσής τους,

γ) διατηρούν στην κατοχή τους τα στοιχεία, τα δεδομένα και τα έγγραφα που προκύπτουν κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου για όσο χρόνο και στον βαθμό που απαιτείται για την ομαλή διεκπεραίωση του ελέγχου,

δ) αναζητούν την παροχή πληροφοριών όσον αφορά στα πραγματικά περιστατικά από κάθε εκπρόσωπο ή μέλος του προσωπικού του προμηθευτή που ελέγχεται, ο οποίος έχει την υποχρέωση να παρέχει πληροφορίες και εξηγήσεις όσον αφορά στα πραγματικά περιστατικά, τα δεδομένα ή τα έγγραφα που σχετίζονται με το αντικείμενο του ελέγχου,

ε) διαβιβάζουν τα σχετικά στοιχεία προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), όταν κατά τον έλεγχο προκύπτουν ευρήματα που αποτελούν αντικείμενο φορολογικού ελέγχου ή παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας,

στ) παρέχουν κάθε αναγκαία πληροφόρηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατόπιν σχετικού αιτήματός της.

  1. Σε περίπτωση που κατά την κρίση των ελεγκτικών οργάνων παραστεί ανάγκη για επιτόπια παρουσία ελεγκτών στο χώρο του ελεγχόμενου τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες συγκροτούν κλιμάκια ελέγχου, αποτελούμενα από δύο (2) τουλάχιστον υπαλλήλους, οι οποίοι φέρουν «ΕΝΤΟΛΗ ΕΛΕΓΧΟΥ», με την οποία βεβαιώνεται η αρμο-διότητά τους να διενεργήσουν τον έλεγχο.
  2. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος αποθεμάτων από τον χώρο αποθήκευσής τους.
  3. Μετά την επεξεργασία των συλλεχθέντων στοιχείων συντάσσεται «ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ» με τα τελικά πορίσματα των ελεγκτικών οργάνων, που υποβάλλεται στην αντίστοιχη αρμόδια αρχή ελέγχου. Αντίγραφο της «ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ» κοινοποιείται στον ελεγχόμενο με κάθε πρόσφορο μέσο. Σε περίπτωση που σύμφωνα με το πόρισμα της Έκθεσης Ελέγχου προκύπτει παράβαση του άρθρου 86 του ν. 4975/2022, τότε η τυχόν ποσότητα των αποθεμάτων που δεν έχει δηλωθεί δεσμεύεται άμεσα από το ελεγκτικό κλιμάκιο. Ο ελεγχόμενος μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από την κοινοποίηση σε αυτόν του αντιγράφου του προηγούμενου εδαφίου, προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 2690/1999 (Α’ 45) περί Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.
  4. Το σύνολο των στοιχείων και συμπερασμάτων της Έκθεσης Ελέγχου και των απόψεων του ελεγχόμενου, καθώς και η εισήγηση της αρμόδιας αρχής της παρ. 5 του άρθρου 86 του ν. 4975/2022 και του παρόντος, υποβάλλονται στο αρμόδιο για την επιβολή κυρώσεων όργανο του άρθρου 6, το οποίο με απόφασή του επιβάλλει τις διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 8.
  5. Κατά της απόφασης επιβολής κυρώσεων χωρεί προσφυγή ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, εντός της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 66 του ν. 2717/1999 «Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας» (Α’ 97).

Άρθρο 8

Διοικητικές κυρώσεις και κλιμάκωση προστίμων

  1. Η μη συμμόρφωση των υπόχρεων του άρθρου 2 με το άρθρο 86 του ν. 4975/2022 και την παρούσα επισύρει αθροιστικά τις κάτωθι κυρώσεις:

α) Την κατάσχεση των μη δηλωθέντων αποθεμάτων των ειδών του άρθρου 1,

β) την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους:

βα) χιλίων (1.000) ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας έως δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, ββ) χιλίων (1.000) έως εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας από δέκα χιλιάδες και ένα (10.001) έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ,

βγ) εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας μεγαλύτερης από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.

  1. Σε όποιον παρεμποδίζει ή παρακωλύει τον έλεγχο με οποιονδήποτε τρόπο ή αποκρύπτει, παραποιεί ή δεν προσκομίζει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή γενικά παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων των αρμόδιων οργάνων επιβάλλεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του άρθρου 6 της παρούσας διοικητικό πρόστιμο έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, με την επιφύλαξη της επιβολής ποινικών κυρώσεων από τα αρμόδια δικαστήρια.

Άρθρο 9

Είσπραξη προστίμων

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται κατά τις διατάξεις της παρούσας εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και αποδίδονται στον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΕ 1560989001).

Άρθρο 10

Διάθεση κατασχεμένων αποθεμάτων

Τα αποθέματα των ειδών του άρθρου 1 που κατάσχονται στο πλαίσιο της επιβολής διοικητικής κύρωσης της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 8 μπορούν να διατίθενται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη θεραπεία άμεσης κοινωνικής ανάγκης ή την εκπλήρωση κοινωφελούς σκοπού ή τη διενέργεια δράσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Τυχόν έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης των κατασχεμένων ειδών βαρύνουν τον πάροχο των υπηρεσιών κοινωφελούς χαρακτήρα ή όποιον διενεργεί τη δράση φιλανθρωπικού χαρακτήρα ή όποιον ωφελείται από αυτήν».

Από το Blogger.