Ο «πόλεμος της ενέργειας» κάνει άνω-κάτω το δυτικό στρατόπεδο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Ο «πόλεμος της ενέργειας» κάνει άνω-κάτω το δυτικό στρατόπεδο

O «polemos tis energeias» kanei ano-kato to dytiko stratopedo

Η αδυναμία της ΕΕ για κοινή στρατηγική, οι «δύσκολες μέρες» του γαλλογερμανικού άξονα, οι διαμαρτυρίες για τη στάση του Βερολίνου και οι αντιπαραθέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άνω- κάτω κάνει το δυτικό στρατόπεδο, κυρίως την Ευρώπη, ο πόλεμος της ενέργειας. Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ορισμένα ερωτήματα:

ΓΙΑΤΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΕΝΙΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Το κάθε κράτος- μέλος, μπροστά στο μέγεθος της κρίσης, επιλέγει να προστατεύσει πρωτίστων τα προνόμια και τη θέση των δικών του επιχειρήσεων. Δεν πρέπει, επίσης, να παραβλέψουμε πως υπάρχει η προώθηση περιφερειακών ή επιμέρους συνεργασιών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως πχ συνέβη με την πρόσφατη συμφωνία Γαλλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού. Το γεγονός ότι οι αντιπαραθέσεις για την ενέργεια συνδέονται όλο και πιο περίπλοκα με τις θέσεις κάθε χώρας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθιστά την προσπάθεια για την εξεύρεση και προώθησης κοινής λύσης στα ενεργειακά πολύ πιο σύνθετη- με αποτέλεσμα η μεταφορά των αποφάσεων από σύνοδο σε σύνοδο!

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ: Ότι ο γαλλογερμανικός άξονας που έως τώρα «κυβερνά» την Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, δεν χωρά –και δεν υπάρχει- καμιά αμφιβολία! Και να υπήρχε, δηλαδή, θα είχε εκλείψει από τη συνάντηση του Εμμανουέλ Μακρόν και του Όλαφ Σολτς στις 26 Οκτωβρίου. Μόνο και μόνο ότι το τετ α τετ των δυο ηγετών δεν περιελάμβανε κοινή συνέντευξη Τύπου –ούτε καν φωτογράφηση- δείχνει το μέγεθος της κρίσης. Εκτός από την ενέργεια, άλλωστε, Βερολίνο και Παρίσι εκφράζουν και διαφορετικές οπτικές γωνίες για τις σχέσεις Ευρώπης-Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και την άμυνα και τους εξοπλισμούς.

Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΔΙΣ. ΣΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Ο Όλαφ Σολτς, καθώς η χώρα του πλήττεται περισσότερο ίσως από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ από την ενεργειακή κρίση, λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο, αποφάσισε τη χορήγηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ στις γερμανικές επιχειρήσεις. Χωρίς την κίνηση αυτή το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα είχε πρόβλημα και με τις εκλογές των κρατιδίων, αλλά και θα έβλεπε την ύφεση να είναι μεγαλύτερη από όσο προβλέπεται για το 2023. Η κίνηση του Βερολίνου, ωστόσο, δυσαρέστησε τις χώρες της ΕΕ –κάποιες, για την ακρίβεια, τις εξόργισε- με αποτέλεσμα να κατηγορούν τη Γερμανία για «έλλειψη αλληλεγγύης» έναντι των άλλων κρατών μελών, καθώς και για οπισθοδρόμηση από την επιλογή της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, που φάνηκε ότι προκρίνεται με τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. «Εμείς είμαστε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ευρώπης. Πληρώνουμε το 26% του προϋπολογισμού της» ήταν η «πληρωμένη» απάντηση του Γερμανού Καγκελάριου, μια απάντηση που δείχνει πως ο Όλαφ Σολτς θα συνεχίσει στην αντιμετώπιση της κρίσης με τη λογική «πρώτα η Γερμανία», αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις.

ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντως, αποστέλλει μηνύματα δυσαρέσκειες προς την Ουάσιγκτον, που είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Δυσαρέσκεια που έχει να κάνει τόσο με την ακριβή τιμή του LNG που επιφυλάσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με την κρατική στήριξη των επιχειρήσεών τους έναντι των ευρωπαϊκών- χαρακτηριστικότερο τελευταίο παράδειγμα η στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτροκίνησης! Οι Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε, με τον πόλεμο στην Ουκρανία κερδίζουν πολλά έναντι της ΕΕ, εντάσσοντάς την ακόμα περισσότερο στο άρμα τους. Αξίζει δε να σημειωθεί πως οι τιμές πώλησης του LNG αποτελούν σημείο τριβής και στο ευρωπαϊκό έδαφος, με χώρες όπως η Γερμανία, να ζητούν από τη Νορβηγία να σταματήσει να κερδοσκοπεί και να κατεβάσει τις τιμές πώλησης του LNG.
Από το Blogger.