La Repubblica: Έρχονται άρση ασυλίας και άλλων ευρωβουλευτών που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Qatar Gate - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

La Repubblica: Έρχονται άρση ασυλίας και άλλων ευρωβουλευτών που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Qatar Gate

 

La Repubblica: Erchontai arsi asylias kai allon evrovoulefton pou

Αιτήματα για άρση ασυλίας και άλλων ευρωβουλευτών που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Qatar Gate ετοιμάζει η βελγική δικαιοσύνη αναφέρει η ιταλική εφημερίδα la Repubblica.

Στο μικροσκόπιο των ερευνών μπαίνουν ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο και άλλοι δύο Βέλγοι ευρωβουλευτές, οι Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρία Αρένα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι αρχές αναζητούν ποιοι ευρωβουλευτές και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έλαβαν χρήματα ή δώρα από το Κατάρ και το Μαρόκο, χώρες τα συμφέροντα των οποίων, όπως φαίνεται, εξυπηρετούσαν ο Τζόρτζι και ο Πάντσερι.

«Ωστόσο, για να συλλέξει στοιχεία, η βελγική αστυνομία πρέπει να έχει πρόσβαση σε έγγραφα: αυτός είναι ο λόγος που εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα να μπορέσει να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για τον Αντρέα Κοτσολίνο, τον Ιταλό ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, στον οποίο εργαζόταν ο Τζόρτζι. Και για τους Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρία Αρένα, τους δύο Βέλγους ευρωβουλευτές που ήταν κοντά στον Αντόνιο Παντσέρι», γράφει η la Repubblica και συνεχίζει:

«Για τον Κοτσολίνο -ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται υπό έρευνα- μίλησαν από τη φυλακή ο Τζόρτζι, ο Παντσέρι και η Καϊλή. Ο Τζόρτζι είπε ότι "υπέθετε" ότι ο Πάντσερι μπορεί να είχε δώσει στον Κοτσολίνο κάποια χρήματα. Η Καϊλή είπε, σχετικά με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της, ότι ο σύντροφός της Τζόρτζι "ενδεχομένως να κρατούσε κάτι για το αφεντικό του, Αντρέα Κοτσολίνο”. Ο ίδιος ο Παντσέρι προσπάθησε να ξεφορτωθεί τον Κοτσολίνο: “Δεν έχω αποδείξεις, αλλά θα πρέπει να ελέγξετε τον πρόεδρο της αντιπροσωπείας του Μαγκρέμπ, Αντρέα Κοτσολίνο. Είναι ο βουλευτής του οποίου είναι βοηθός ο Τζόρτζι".

Ο Κοτσολίνο αρνείται τα πάντα, προαναγγέλλει αγωγές και έχει ζητήσει να καταθέσει. «Όμως, σε αυτό το σημείο, είναι σαφές ότι το απαραίτητο βήμα για τους ανακριτές είναι να μπορέσουν να διερευνήσουν τον ρόλο του, ζητώντας ωστόσο εξουσιοδότηση από την Ευρωβουλή. Ο ανακριτής Μισέλ Κλαιζ και η βελγική αστυνομία άρχισαν να λαμβάνουν τα πρώτα στοιχεία για τους υπολογιστές και τα τηλέφωνα που κατασχέθηκαν από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς στο πλαίσιο της έρευνας. Όλοι ήταν Ιταλοί, που η Καϊλή επιβεβαίωσε ότι ήταν γρανάζια του συστήματος», τονίζεται στο δημοσίευμα.

«Με χρησιμοποίησε» λέει πρώην ευρωβουλευτής για τον Παντσέρι


Εν τω μεταξύ, η Σουηδή πρώην ευρωβουλευτής Σεσίλια Βίλκστρομ, η οποία συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ Fight Impunity που βρέθηκε στο επίκεντρο της υπόθεσης Qatar Gate, λέει ότι εκμεταλλεύτηκαν τη φήμη της για αμφίβολους σκοπούς.

Σε συνέντευξή της στο Politico, η ίδια ισχυρίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ δεν συνήλθε ποτέ και ότι δεν έλαβε ποτέ τίποτα από τον Παντσέρι, ούτε καν ένα email.

Η ΜΚΟ Fight Impunity ιδρύθηκε το 2019 από τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Η Βίλκστρομ είπε ότι όταν ο Παντσέρι την πλησίασε, συμφώνησε με χαρά να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης επειδή είχε την τιμή να συμπεριληφθεί ανάμεσα σε τέτοια αξιόλογα ονόματα. «Χωρίς αμφιβολίες, είπα ναι, ένιωσα τιμή και συμφώνησα», πρόσθεσε.

Τώρα λέει, αισθάνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να υπήρχε μόνο για να νομιμοποιήσει μια πιθανή εγκληματική δράση, εις βάρος της ζωτικής σημασίας εργασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Αν αυτό είναι τώρα ένα μεγάλο πλυντήριο - όπως φαίνεται - τότε είναι τόσο κυνικό, γιατί είναι κάτι που είναι τόσο απαραίτητο στην εποχή που βρισκόμαστε», είπε. Έστειλε ένα email παραίτησης μόλις κυκλοφόρησε η είδηση του σκανδάλου νωρίτερα τον Δεκέμβριο.

«Αισθάνομαι εξαιρετικά χρησιμοποιημένη. Χρησιμοποιήσει τα ονόματά μας, τη φήμη μας», είπε ο Βίλκστρομ στο Politico.

«Ανυπομονούσα να συναντηθούμε, να κάνουμε τη διαφορά, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ», είπε. «Δεν μου τηλεφώνησε ποτέ, δεν σήκωσε ποτέ το τηλέφωνο, ούτε μου έστειλε email». Είπε ότι η συμμετοχή της περιορίστηκε σε μια ενιαία διαδικτυακή συζήτηση το καλοκαίρι του 2021.

Η Βίλκστρομ είπε ότι δεν πληρώθηκε ποτέ και δεν περίμενε να πληρωθεί. «Δεν έλαβα ούτε ένα φλιτζάνι καφέ, ούτε μια καρτ ποστάλ, ούτε ένα email, ούτε ένα ευρώ: μηδέν», είπε.

Από το Blogger.