Βρετανία: Ποδαρικό με απεργία μίας εβδομάδας στους σιδηροδρόμους - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Βρετανία: Ποδαρικό με απεργία μίας εβδομάδας στους σιδηροδρόμους

Vretania: Podariko me apergia mias evdomadas

Οι εργαζόμενοι στους βρετανικούς σιδηροδρόμους ξεκίνησαν το νέο έτος με απεργία  μιας εβδομάδας αρχής γενομένης από σήμερα, διακόπτοντας την επιστροφή στην εργασία εκατομμυρίων επιβατών, στην τελευταία απεργιακή κινητοποίηση που πλήττει τη χώρα.


Η Βρετανία βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης σειράς εργατικών αναταραχών από την εποχή που η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν στην εξουσία τη δεκαετία του 1980, καθώς ο ραγδαίος πληθωρισμός ακολουθεί περισσότερα από 10 χρόνια στασιμότητας στην αύξηση των μισθών, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Επαναλαμβανόμενες απεργίες στους σιδηροδρόμους έχουν παραλύσει το δίκτυο τους τελευταίους μήνες, ενώ οι νοσοκόμες, το προσωπικό των αεροδρομίων, οι τραυματιοφορείς και οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι έχουν επίσης ενταχθεί στο κύμα της διαμαρτυρίας, απαιτώντας υψηλότερες αμοιβές για να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό που κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα 40 ετών, φθάνοντας το 10,7% τον Νοέμβριο.

Οι δάσκαλοι πρόκειται να απεργήσουν στη Σκωτία την επόμενη εβδομάδα.

"Λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, θα υπάρξουν σημαντικά μειωμένα σιδηροδρομικά δρομολόγια σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο μέχρι την Κυριακή 8 Ιανουαρίου", δήλωσε η Network Rail.

"Τα τρένα θα είναι πιο γεμάτα και πιθανότατα θα ξεκινούν αργότερα και θα τελειώνουν νωρίτερα, ενώ σε ορισμένα μέρη δεν θα υπάρχουν καθόλου δρομολόγια".

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν έχει την πολυτέλεια να δώσει στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα μια αύξηση που να ανταποκρίνεται στον πληθωρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ορατό τέλος σε αυτό που έχει ονομαστεί νέος "χειμώνας της δυσαρέσκειας", σε αναφορά στις διαμαρτυρίες στα εργοστάσια που σάρωσαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Μια δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν την απεργία των νοσηλευτών. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κυβέρνηση ευθύνεται περισσότερο για την αντίδραση και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ θα μπορούσε να υποστεί σοβαρό πολιτικό κόστος αν αυτή η κατάσταση διαρκέσει μέχρι το 2023.

Ο Μικ Λιντς, επικεφαλής του συνδικάτου σιδηροδρομικών RMT, δήλωσε ότι η κυβέρνηση φαινόταν ικανοποιημένη από τη συνέχιση των απεργιών.

"Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει για να υπάρξει διευθέτηση, αλλά η κυβέρνηση το εμποδίζει", δήλωσε ο Lynch στο BBC.

Η κυβέρνηση έχει καλέσει τους επικεφαλής των συνδικάτων να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γνωρίζοντας ότι οι απεργίες έχουν βαρύ τίμημα στις επιχειρήσεις που βασίζονται στους εργαζόμενους, όπως τα καφενεία και οι παμπ στα κέντρα των πόλεων.

"Ο μόνος τρόπος για να διευθετηθεί μια συμφωνία είναι να βρεθούν τα συνδικάτα και οι εργοδότες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι στη γραμμή της πικετοφορίας και αυτό θέλω να δω να συμβαίνει", δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ στο ραδιόφωνο Times Radio.

 liberal

Από το Blogger.