Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ διέταξε την Τετάρτη τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να απομακρύνει έναν υψηλόβαθμο υπουργό λόγω καταδίκης για φορολογική απάτη στο παρελθόν, σε μια ανατροπή για τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η απόφαση 10 προς 1 για τον ηγέτη του κόμματος Shas, Aryeh Deri, φαίνεται ότι θα πυροδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ του υπουργικού συμβουλίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ σχετικά με τα σχέδια μεταρρύθμισης της κυβέρνησης που αποσκοπούν στον περιορισμό του ανώτατου δικαστηρίου. “Οι περισσότεροι δικαστές αποφάσισαν ότι ο διορισμός αυτός είναι εξαιρετικά παράλογος και συνεπώς ο πρωθυπουργός πρέπει να απομακρύνει τον Deri από το αξίωμά του”, ανέφερε σύνοψη της απόφασης του δικαστηρίου.

Ο Deri ο οποίος κατέχει τα χαρτοφυλάκια των Εσωτερικών και της Υγείας και πρόκειται να γίνει υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο μιας συμφωνίας εναλλαγής, ομολόγησε πέρυσι φορολογική απάτη σε μια συμφωνία απολογίας που τον γλίτωσε από τη φυλάκιση.

Ορισμένοι από τους δικαστές στην απόφασή τους ανέφεραν επίσης ότι ο Deri είχε δηλώσει προηγουμένως στο δικαστήριο που ασχολήθηκε με τη φορολογική του υπόθεση ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση στην απόφαση της Τετάρτης από τον Νετανιάχου, ο οποίος επέστρεψε στο αξίωμα τον Δεκέμβριο επικεφαλής μιας σκληρής δεξιάς κυβέρνησης. Αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης και συνάδελφός του στο κόμμα Λικούντ, ο Γιαρίβ Λεβίν, δήλωσε ότι η έδρα επέλεξε να μη σεβαστεί την επιλογή του λαού.

Η μεταρρύθμιση του Λεβίν θα αυξήσει την επιρροή της κυβέρνησης στους δικαστικούς διορισμούς, ενώ θα περιορίσει την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώνει τη νομοθεσία ή να αποφαίνεται κατά των εκτελεστικών ενεργειών, επίσης με την κατάργηση της “λογικής” ως δικαστικού προτύπου αναθεώρησης.

Το σχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση λέει ότι είναι απαραίτητο για να περιορίσει τη δικαστική υπερβολή από προκατειλημμένους ελιτίστες δικαστές, έχει προκαλέσει οργή μεταξύ των αντιπάλων, οι οποίοι λένε ότι θα υπονομεύσει τη δικαστική ανεξαρτησία και θα αποδυναμώσει τους δημοκρατικούς ελέγχους και ισορροπίες που στηρίζουν το κράτος δικαίου.

naftemporiki.gr