Τσαβούσογλου: «Η πώληση των F-35 στην Ελλάδα θα διαταράξει τις ισορροπίες στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Τσαβούσογλου: «Η πώληση των F-35 στην Ελλάδα θα διαταράξει τις ισορροπίες στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ»

 

Tsavousoglou: «I polisi ton F-35 stin Ellada tha diataraxei

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσέχουν να διατηρούν τις ισορροπίες στις σχέσεις με την Άγκυρα και την Αθήνα», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Οι ΗΠΑ είχαν μια ισορροπημένη πολιτική (στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας). Ένας σύμμαχος όπως οι ΗΠΑ πρέπει να προσέξει να διατηρήσει αυτές τις ισορροπίες», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην πιθανή πώληση των μαχητικών F- 35 στην Αθήνα. 

Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι αυτή η ισορροπία έχει αρχίσει να επιδεινώνεται, όπως και αυτή μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο.

«Δεν μας ενδιαφέρει ποιός πουλάει όπλα σε ποιά πλευρά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η δικιά μας δύναμη και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να ικανοποιηθούν τα δικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προφανώς αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να πάρει η Τουρκία τα F-16 που ζητάει από τις ΗΠΑ.

Μιλώντας για την επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ την ερχόμενη Τετάρτη και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα συζητήσουν το ζήτημα των F-16, ενώ αναμένει να δοθεί η έγκριση της πώλησης από το Κογκρέσο «χωρίς πρόβλημα». Ωστόσο, ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσει βέτο και δεν θα επιτρέψει καμία πώληση εξοπλισμών στην Άγκυρα, όσο συνεχίζει την προκλητική στάση της κατά της Ελλάδας.

«Εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Δεν θέλουμε να αγοράζουμε προϊόντα από καμία χώρα υπό όρους. Η επιδίωξη της Άγκυρας για F-16 είναι σημαντική όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το NATO», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Πηγή: Anadolu 

Από το Blogger.