Μορφοβούνι Καρδίτσας: Ένα Mirage F1 στο χωριό του ήρωα Γεώργ. Μπαλταδώρου - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Μορφοβούνι Καρδίτσας: Ένα Mirage F1 στο χωριό του ήρωα Γεώργ. Μπαλταδώρου

 

Morfovouni Karditsas: Ena Mirage F1 sto chorio tou iroa Georg. Baltadorou

Ο Γεώργιος Μπαλταδώρος, πιλότος στην 331 Μοίρα Παντός Καιρού, έχασε τη ζωή του στις 12 Απριλίου 2018, σε ηλικία 34 ετών, όταν το Mirage 2000-5 με το οποίο πετούσε συνετρίβη ανοικτά της Σκύρου, επιστρέφοντας από αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών που είχαν παραβιάσει το FIR Αθηνών.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το ΓΕΑ, το αεροσκάφος προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων από τον καταγραφέα πτήσης του μοιραίου Μirage, όλα δείχνουν ότι αυτό που του κόστισε τη ζωή είναι μία από τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να βρεθεί ένας πιλότος, το βέρτιγκο ή η παραίσθηση των πιλότων. Το βέρτιγκο δημιουργεί παραίσθηση στον πιλότο, ο οποίος εκείνη τη στιγμή θεωρεί ότι η κατεύθυνση που ακολουθεί με βάση τα όργανα πλοήγησης δεν είναι η σωστή και «διορθώνει» τη δήθεν λανθασμένη πορεία.

Το φαινόμενο δημιουργείται συνήθως ύστερα από απότομες στροφές με μεγάλη ταχύτητα και κυρίως όταν υπάρχει χαμηλή ορατότητα (άρα οπτικά δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα και υπάρχει η οπτική σύγχυση ουρανού και θάλασσας). Δεδομένου μάλιστα ότι το Mirage δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, εκτιμάται ότι ο χειριστής εκδήλωσε παραίσθηση ως προς τη θέση του στον χώρο και την κατεύθυνση του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα τη μοιραία πρόσκρουση στη θάλασσα.

Η πολεμική αεροπορία για να τιμήσει τον χαμό του ήρωα, τοποθέτησε αεροσκάφος Mirage F1 προς τιμή του Ήρωα Σμηναγού (Αντιπτέραρχος μετά θάνατον), Γεώργιου Μπαλταδώρου στο τόπο καταγωγής του, στο Μορφοβούνι Καρδίτσας.

 

Ποιος ήταν ο Γεώργιος Μπαλταδώρος

Είχε γεννηθεί τον Ιούνιο του 1984. Ήταν πατέρας δυο παιδιών και όσοι τον γνώριζαν μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον. Υπηρετούσε στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Το μοιραίο αεροσκάφος είχε μετασταθμεύσει στη μονάδα ετοιμότητας της Σκύρου την Μεγάλη Εβδομάδα ως ένα από τα αεροσκάφη επιφυλακής.

Συγκλονιστική ήταν η συνέντευξη που είχε δώσει ο ηρωικός Σμηναγός (Ι) Γ. Μπαλταδώρος στην κάμερα της εκπομπής του ΥΠΕΘΑ, «Με Αρετή και Τόλμη». Στο αφιέρωμα που είχε γίνει ο Σμηναγός που έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας περιγράφει την αποστολή αναγνώρισης που εκτελούν οι χειριστές και τονίζει πως σε κάθε αποστολή υπάρχει κίνδυνος.

Ποιο είναι το ιστορικό αεροσκάφος Mirage F1

Το αεροσκάφος που επιλέγει για να τιμήσει τον Καρδιτσιώτη ήρωα είναι το Mirage F-1CG με Serial Number (s/n) "113". Το αεροσκάφος αυτό, ανήκε στην δύναμη της 334 Μοίρας Παντός Καιρού με έδρα της 126 Σμηναρχία Μάχης του Ηρακλείου.

Με το συγκεκριμένο Mirage, είχε πραγματοποιήσει την τελευταία του πτήση ο αείμνηστος Στέλιος Δεμένεγας, λίγο πριν αποχωρήσει από την Διοίκηση της 126 ΣΜ και ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα έχασε τη ζωή του στην Κύπρο, σε πτώση ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς. Το Mirage F-1CG s/n "113", μετά την αναστολή λειτουργίας της 334 ΜΠΚ, είχε ενταχθεί στη δύναμη της 342 ΜΠΚ στην 114 ΠΜ, έως την οριστική απόσυρση των αεροσκαφών.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023, 22:37

Από το Blogger.