Ρωσία: Πρόσω ολοταχώς για την φρεγάτα Admiral Golovko και την κορβέτα Merkury – Τα χαρακτηριστικά τους - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Ρωσία: Πρόσω ολοταχώς για την φρεγάτα Admiral Golovko και την κορβέτα Merkury – Τα χαρακτηριστικά τους

 

Rosia: Proso olotachos gia tin fregata Admiral Golovko kai tin

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να παραλάβει και να εντάξει σύντομα σε επιχειρησιακή λειτουργία τη νέα φρεγάτα Admiral Golovko κλάσης Admiral Gorshkov και την κορβέτα Merkury κλάσης Steregushchiy.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε χθες σχετική ανακοίνωση Τύπου, έπειτα από συνεδρίαση υπό την προεδρία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Ναυάρχου Νικολάι Γεβμένοφ, στην οποία έγινε γνωστό ότι το Admiral Golovko θα ενταχθεί στον Βόρειο Στόλο, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου θαλάσσιων δοκιμών. Πηγές πληροφόρησης της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας τονίζουν ότι η υπερσύγχρονη ρωσική φρεγάτα θα παραδοθεί στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

Επίσης, οι Ρώσοι αξιωματούχοι γνωστοποίησαν ότι η νέα κορβέτα Merkury κλάσης Steregushchiy πραγματοποιεί επί του παρόντος τις τελικές δοκιμές και θα ενταχθεί εντός του 2023 στον Στόλο Βαλτικής. Στελέχη των Ναυπηγείων Severnaya Verf, που έχουν αναλάβει τα προγράμματα ανάπτυξης και ναυπήγησης των δύο πολεμικών πλοίων, δήλωσαν στο TASS ότι πραγματοποιούνται δοκιμές στα λειτουργικά και οπλικά συστήματα τους, ενώ ελέγχονται ακόμα τα συστήματα πλοήγησης και τα πληρώματα θα ολοκληρώσουν σύντομα την εκπαίδευσή τους.

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας Admiral Golovko

Η νέα φρεγάτα Admiral Golovko, όπως οι φρεγάτες της ίδιας κλάσης, θεωρούνται ως τα πιο προηγμένα και σύγχρονα πολεμικά πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού και χαρακτηρίζονται ως «πολλαπλών ρόλων», διότι έχουν την δυνατότητα να εκτελέσουν ένα ευρύ φάσμα αποστολών απέναντι σε εχθρικές μονάδες επιφανείας, υποβρύχια και εναέριες απειλές.

Έχουν μέγιστο εκτόπισμα 5.400 τόνουςμήκος 135 μέτρα και μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα έως και 29 κόμβους, ενώ είναι εξοπλισμένες με μεγάλο ωφέλιμο φορτίο για να χτυπούν αποτελεσματικά εχθρικά πλοία, χερσαίους ή και παράκτιους στόχους σε εμβέλεια άνω των 1.500 χιλιομέτρων.

Συγκεκριμένα φέρουν:

  • Ένα ναυτικό πυροβόλο των 130 χιλιοστών
  • Σύστημα κάθετης εκτόξευσης 16 κελιών για πυραύλους τύπου Zircon, Kalibr και Oniks
  • Σύστημα κάθετης εκτόξευσης 32 κελιών για πυραύλους επιφανείας – αέρος (ναυτική έκδοση των S-350)
  • Δύο οπλικά συστήματα εγγύς αεροπορικής άμυνας (CIWS) τύπου Palash
  • Δύο τετραπλούς τορπιλοσωλήνες των 330 χιλιοστών
  • Δύο βαριά πολυβόλα των 14,5 χιλιοστών
  • Ένα ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων τύπου Ka-27

 

Τα χαρακτηριστικά της κορβέτας Merkury

Η κορβέτα Merkury κλάσης Steregushchiy έχουν συνολικό εκτόπισμα 2220 τόνων, μήκος μεγαλύτερο από 104,5 μέτρα, πλάτος 13 μέτρα, έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων, με αυτονομία πλεύσης στα 4.000 μίλια. Τα συγκεκριμένα πολεμικά πλοία έχουν σχεδιαστεί για να επιχειρούν σε θαλάσσιες ζώνες απέναντι σε εχθρικά πλοία επιφανείας και υποβρύχια.

Ακόμα μπορούν να πραγματοποιήσουν πλήγματα σε εχθρικές παράκτιες βάσεις και οχυρώσεις, προς υποστήριξη φίλιων αποβατικών επιχειρήσεων στην περιοχή ευθύνης που έχουν αναλάβει να εκτελούν αποστολές. Όπως τα πλοία της κλάσης του, η κορβέτα Merkury είναι εξοπλισμένη με δύο τετραπλούς εκτοξευτές των υπερηχητικών πυραύλων cruise επιφανείας – επιφανείας τύπου Kh-35, γνωστοί και ως «Uran», οι οποίοι έχουν εμβέλεια μέχρι και 260 χιλιόμετρα.

Ακόμα, διαθέτουν:

  • σύστημα κάθετης εκτόξευσης 12 κελιών για πυραύλους επιφανείας – αέρος τύπου Kortik-M ή Poliment-Redut,
  • δύο ναυτικό πυροβόλα τύπου AK-630M των 30 χιλιοστών,
  • ένα ναυτικό πυροβόλο τύπου A-190 Arsenal των 100 χιλιοστών ή ένα ναυτικό πυροβόλο A-192 των 130 χιλιοστών,
  • δύο τορπιλοσωλήνες των 330 χιλιοστών,
  • ένα σύστημα εγγύς αεροπορικής προστασίας τύπου Kashtan,
  •  ένα υπόστεγο για την μεταφορά και ανάπτυξη ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου τύπου Ka-27,
  • πλατφόρμα εκτόξευσης UAV τύπου Orlan-10.
Από το Blogger.