Ισπανία: Εγκρίθηκε από τη Βουλή η «άδεια περιόδου» για τις γυναίκες - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Ισπανία: Εγκρίθηκε από τη Βουλή η «άδεια περιόδου» για τις γυναίκες

 

Ispania: Egkrithike apo ti Vouli i «adeia periodou» gia tis gynaikes

Eγκρίθηκε στην Ισπανία με 185 ψήφους υπέρ, 154 κατά και τρεις αποχές o νόμος που προβλέπει «άδεια εμμήνου ρύσεως» για τις γυναίκες με την ιβηρική χώρα να γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και μία από τις λίγες στον κόσμο που ενσωματώνει αυτό το μέτρο στη νομοθεσία της, μαζί με την Ιαπωνία, την Ινδονησία και τη Ζάμπια.

«Είναι μια ιστορική ημέρα» έγραψε στο Twitter η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, μέλος του κόμματος τις ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, συμμάχου των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ.

Με αυτόν τον νόμο «η διακοπή της εργασίας για μια γυναίκα για λόγους εμμηνορρυσίας» που συνδέονται, για παράδειγμα, «με παθολογίες όπως η ενδομητρίωση» θα «αναγνωριστεί ως μια ειδική κατάσταση προσωρινής ανικανότητας» προς εργασία.

 

Ο νόμος που εγκρίθηκε σήμερα προβλέπει επίσης την ενίσχυση της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, καθώς και τη δωρεάν διανομή αντισυλληπτικών μέσων ή προϊόντων υγιεινής περιόδου στα λύκεια.

Από την πλευρά του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «περιθωριοποίησης» και «στιγματισμού» και για ενδεχόμενες «αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας» για τις γυναίκες.

Πηγή: El Pais, BBC

Από το Blogger.