Σουηδή ευρωβουλευτής εκφράζει φόβο ότι η κυβέρνησή της θα υποχωρήσει στον Ερντογάν - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Σουηδή ευρωβουλευτής εκφράζει φόβο ότι η κυβέρνησή της θα υποχωρήσει στον Ερντογάν

Souidi evrovouleftis ekfrazei fovo oti i kyvernisi tis tha

Τον κίνδυνο ο ακροδεξιός εταίρος της σουηδικής κυβέρνησης συνασπισμού να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά την έκδοση των Κούρδων-μελών της αντιπολίτευσης, επισήμανε  η Σουηδή ευρωβουλευτής, Ιβίν Ενσίρ.

Μιλώντας στο δίκτυο EURACTIV η Ιβίν Ενσίρ, που προέρχεται από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, εκτίμησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί το βέτο του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εις βάρος της Ευρώπης, αλλά και της ίδιας της χώρας του. Τόνισε δε ότι η υποχώρηση στις απαιτήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αδιανόητη.

Η Σουηδή ευρωβουλευτής επισήμανε ότι «η παραίτηση από θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο δεν είναι, δεν πρέπει και δεν πρέπει ποτέ να τίθεται θέμα», και «μια ξένη χώρα δεν μπορεί να έρθει και να πει σε μια άλλη χώρα πώς να αλλάξει τους νόμους της. Ειδικά όταν αυτό αποδυναμώνει την ελευθερία του λόγου τους και την ελευθερία του συνέρχεσθαι».

Εξήγησε δε ότι μπορεί ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στη Σουηδία αρνείται σταθερά να απελάσει οποιονδήποτε στην Τουρκία, αλλά τα προβλήματα θα μπορούσαν να προέλθουν από τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες που υποστηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και χωρίς τους οποίους ο σημερινός μετριοπαθής πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δεν θα είχε τη μικρή πλειοψηφία του.

«Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι στην αγκαλιά της ακροδεξιάς και οι Σουηδοί Δημοκράτες έχουν δείξει συνεχώς ότι το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο δεν είναι το δυνατό τους σημείο, αλλά μάλλον κάνουν ό,τι μπορούν για να το παραμερίσουν», σημείωσε και τόνισε ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση έστειλε ήδη «ανησυχητικά μηνύματα» νωρίτερα πέρυσι, καθώς πήρε αποστάσεις από το PYD και το YPG, δύο κουρδικές οργανώσεις που πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, τις οποίες η Στοκχόλμη υποστήριζε στο παρελθόν.

«Ποιον προσπαθεί να ικανοποιήσει ο Σουηδός πρωθυπουργός;», αναρωτήθηκε η Ιβίν Ενσίρ. 

Η ευρωβουλευτής εκτίμησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος κωλυσιεργεί όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λόγω των επικείμενων εκλογών. «Χρησιμοποιεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ για να προσπαθήσει να κερδίσει μια εσωτερική εκλογική αναμέτρηση», είπε, προσθέτοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος φροντίζει για το δικό του πολιτικό συμφέρον πριν από τα συμφέροντα της Συμμαχίας, της ΕΕ και τελικά της ίδιας της Τουρκίας.

Η Ιβίν Ενσίρ είπε ότι η κατάσταση θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει εάν ο Ερντογάν αποτύχει να επανεκλεγεί. «Ελπίζω, βέβαια, ότι τα αδελφά μου κόμματα θα επιτύχουν στις εκλογές και ότι η μελλοντική κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι θα ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο από αυτόν που έχει πάρει ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

«Μια κοινή φωνή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ που θα επιμένει πιο αποφασιστικά στην παραχώρηση της ιδιότητας του μέλους στην Τουρκία είναι απαραίτητη», δήλωσε η Ενσίρ, προσθέτοντας ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι εκκλήσεις της Συμμαχίας προς την Άγκυρα δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως και οι επανειλημμένες εκκλήσεις των ΗΠΑ.

 

Από το Blogger.