Υπεγράφη σημαντικό μνημόνιο επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Υπεγράφη σημαντικό μνημόνιο επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας

 

Ypegrafi simantiko mnimonio ependytikis synergasias metaxy

Εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

Τονίστηκε κατά την υπογραφή του Πλαισίου η βούληση των δύο χωρών για συνεργασία, μεταξύ άλλων, στους τομείς της Ναυτιλίας, του Τουρισμού, της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, των Οικονομικών Υπηρεσιών και της Ενέργειας

Υπεγράφη το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, στο Υπουργείο Οικονομικών το Πλαίσιο Προγράμματος Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.
Η υπογραφή του Πλαισίου Προγράμματος Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνάντησης του Υπουργού Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνού με τον Υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας κ. Khalid Α. Al-Falih, παρουσία του Προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων κ. Ευγένιου Ευγενίου.
Η συνομολόγηση του υπό αναφορά Πλαισίου αποσκοπεί στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα επενδύσεων και επήλθε ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης των σημαντικών προοπτικών επενδυτικής συνεργασίας αμφοτέρων πλευρών.
Η συνεργασία, βάσει του υπογραφέντος Πλαισίου, αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σε σχέση με τις ευκαιρίες και πρωτοβουλίες για επενδύσεις, την πραγματοποίηση επισκέψεων ειδικών στις δύο χώρες, τη συνεργασία στην έρευνα σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος και τη διοργάνωση κοινών συνεδρίων και σεμιναρίων στον τομέα των επενδύσεων.

Eμβάθυνση και επέκταση

Σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας κ. Khalid Al-Falih η οποία έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν τρόποι για την περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση της διμερούς συνεργασίας, η οποία ενισχύεται συνεχώς από το 2017 και εντεύθεν.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας αναφέρθηκαν ακόμη στη σημασία της υπογραφής σήμερα του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και του Υπουργείου Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ευρύ πλαίσιο συνεργασίας

Τονίστηκε, επίσης, η βούληση των δύο χωρών για συνεργασία, μεταξύ άλλων, στους τομείς της Ναυτιλίας, του Τουρισμού, της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, των Οικονομικών Υπηρεσιών και της Ενέργειας.
Σημειώθηκε, εξάλλου, η βούληση εκατέρωθεν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των υπόλοιπων συμφωνιών που εκκρεμούν σε τομείς, όπως ο Τουρισμός και η Ανώτερη Εκπαίδευση, και σημειώθηκε η αμοιβαία επιθυμία όπως οι Κυβερνήσεις των δύο χωρών θεσμοθετήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας, έτσι ώστε πέραν της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασαν ικανοποίηση για το γεγονός ότι τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε πρόσκληση προς τον Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας για να επισκεφθεί την Κύπρο.

www.bankingnews.gr

Από το Blogger.