Επιστροφές φόρων: Έρχεται η “λευκή” λίστα της ΑΑΔΕ – ‘Ολες οι λεπτομέρειες - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Επιστροφές φόρων: Έρχεται η “λευκή” λίστα της ΑΑΔΕ – ‘Ολες οι λεπτομέρειες

 

Epistrofes foron: Erchetai i “lefki” lista tis AADE – ‘Oles oi leptomereies

Εξελίξεις για τoυς πολίτες που έχουν χρέη προς την εφορία και περιμένουν «μπλοκαρισμένες» επιστροφές φόρου.

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ προχώρησε για πρώτη φορά σε μαζικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με ρυθμισμένες και αρρύθμιστες  οφειλές προς την εφορία, αναβαθμίζοντας τη διαδικασία η οποία έως τώρα γινόταν σε επίπεδο εφοριών ξεχωριστά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το «κουβάρι» των επιστροφών και των οφειλών να ξετυλιχθεί  με συνοπτικές και διαφανείς  ηλεκτρονικές διαδικασίες. Μάλιστα εκτιμάται ότι συμψηφίστηκαν και επιστράφηκαν  φόροι συνολικού ύψους 64,67 εκατ. ευρώ σε 202.000 ΑΦΜ από 317.000 τίτλους επιστροφής. Πάντως από τη διασταύρωση των στοιχείων προέκυψε πως επιστροφή φόρου ύψους 32 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να είχαν λάβει επιπλέον 230.000 περιπτώσεις φορολογουμένων .Οι παραπάνω έλαβαν email από την ΑΑΔΕ με το οποίο καλούνται να δηλώσουν ηλεκτρονικά το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού στο Μητρώο της ΑΑΔΕ ώστε να μπορέσουν να πιστωθούν άμεσα τα χρήματα που δικαιούνται.

Η λευκή λίστα: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί 

Επίσης  θα δημιουργηθεί μια «λευκή» λίστα επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών από την ΑΑΔΕ,  στο πλαίσιο του σχεδίου της αυτοματοποίησης των επιστροφών φόρων.  Δηλαδή στη λίστα αυτή θα συμπεριλαμβάνονται όσοι δεν φοροδιαφεύγουν και είναι «καθαροί» στην Εφορία. Συνεπώς στη λίστα αυτή θα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που:

  • Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον 3 φορολογικές περιόδους και τα ποσά ΦΠΑ που τους επιστράφηκαν τελικά δεν είχαν απόκλιση μεγαλύτερη από 5% σε σχέση με τα ποσά που αιτούνταν.
  • Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις και δεν έχουν χαρακτηριστεί ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη ενδοκοινοτικών συναλλαγών μετά την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.

Οι φορολογούμενοι που θα περιλαμβάνονται στη λίστα αυτή θα υποβάλουν ηλεκτρονικά το αίτημά τους και θα  ενημερώνονται άμεσα για το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται να λάβουν  στον τραπεζικό λογαριασμό τους με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη επαφή. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

Μάλιστα, οι φορολογούμενοι για να γνωρίζουν τον πραγματικό χρόνο που απαιτείται για την επιστροφή χρημάτων θα ενημερώνονται άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν το αίτημά τους πρόκειται να υποβληθεί σε αυτόματη επεξεργασία χωρίς έλεγχο.

Τι άλλο σχεδιάζει η ΑΑΔΕ

Στα σκαριά της ΑΑΔΕ φαίνεται πως βρίσκεται και η επέκταση του μέτρου των μαζικών συμψηφισμών και με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία αντλώντας τα σχετικά στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ.

Από το Blogger.