Ο στρατός της Γερμανίας δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τις υπάρχουσες ελλείψεις έως το 2030, σημείωσε ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Επισημαίνεται ότι το Βερολίνο επιδιώκει να ανανεώσει τις ένοπλες δυνάμεις του μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν πλήρως μέχρι το 2030. Θα χρειαστούν χρόνια. Όλοι το γνωρίζουν αυτό», δήλωσε ο Πιστόριους σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Bundeswehr βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση απ’ ότι πριν από έναν χρόνο, δεδομένου ότι τα όπλα και τα πυρομαχικά που δόθηκαν στην Ουκρανία δεν έχουν ως επί το πλείστον ακόμη αντικατασταθεί. Ο Πιστόριους απέρριψε περαιτέρω παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία από τα αποθέματα της Bundeswehr πέραν των ανακοινωθέντων δεσμεύσεων. «Για να το θέσω ευθέως, όπως και άλλα έθνη, έχουμε περιορισμένα αποθέματα. Ως υπουργός Άμυνας, δεν μπορώ να τα δώσω όλα», δήλωσε.

Ο υπουργός, ο οποίος διορίστηκε νωρίτερα φέτος, δήλωσε ότι η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% της εθνικής παραγωγής, από περίπου 1,5% που είναι σήμερα, αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητά του.

Η Γερμανία σχεδιάζει επίσης μια ναυτική αποστολή στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού το επόμενο έτος και εντείνει τις συνεργασίες της με βασικές χώρες της περιοχής, όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη, είπε, λέγοντας ότι η ελευθερία κινήσεων της Ευρώπης στις θάλασσες εκεί «αμφισβητείται πάρα πολύ».

naftemporiki.gr