Συγκλονιστικά στοιχεία για την 11η Σεπτεμβρίου - Πάνω από 4,5 εκατ. τα θύματα των πολέμων που προκάλεσαν οι ΗΠΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Συγκλονιστικά στοιχεία για την 11η Σεπτεμβρίου - Πάνω από 4,5 εκατ. τα θύματα των πολέμων που προκάλεσαν οι ΗΠΑ

Sygklonistika stoicheia gia tin 11i Septemvriou - Pano apo 4,5 ekat. ta thymata

 Οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, έχουν προκαλέσει άμεσα ή έμμεσα πάνω από 4,5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, αποκάλυψε νέα μελέτη από το παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιο Brown.

Οι αριθμοί, που συνεχίζουν να αυξάνονται, κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα ως μέρος του έργου Costs of War και τα στοιχεία τις τελευταίες δύο δεκαετίες από την 11η Σεπτεμβρίου είναι συγκλονιστικά.
Η έκθεση εκτιμά ότι σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν άμεσα από τους πολέμους στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Συρία, την Υεμένη, τη Λιβύη και τη Σομαλία.
Από την άλλη πλευρά, περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν έμμεσα από παράγοντες που σχετίζονται με τον πόλεμο, όπως οι αποτυχημένες οικονομίες, η ακραία φτώχεια, ο υποσιτισμός και η εξάπλωση ασθενειών όπως η χολέρα και η ιλαρά.
Οι άμεσες και έμμεσες απώλειες πολέμου ανέρχονται περίπου μεταξύ 4,5 και 4,6 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται από τις συνεχιζόμενες παγκόσμιες συγκρούσεις.
«Αυτοί οι πόλεμοι συνεχίζονται για εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο που ζουν και πεθαίνουν από τις συνέπειές τους», ανέφερε η έκθεση, η οποία τονίζει ότι οι γυναίκες και τα παιδιά «υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων».

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Αν και η μελέτη δεν επιρρίπτει την ευθύνη σε καμία συγκεκριμένη χώρα, οι ΗΠΑ επισημάνθηκαν για τον ρόλο τους σε πολλές από αυτές τις εξωτερικές συγκρούσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ειδικά για τα θύματα τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια στο Αφγανιστάν.
«Αν και το 2021 οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν στρατιωτικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, τερματίζοντας επίσημα έναν πόλεμο που ξεκίνησε με την εισβολή τους 20 χρόνια πριν, σήμερα οι Αφγανοί υποφέρουν και πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με τον πόλεμο με υψηλότερους ρυθμούς από ποτέ», συνεχίζει η έκθεση.
Η μελέτη Costs of War αναφέρει ότι απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για τη συλλογή πιο επαρκών δεδομένων «για την καθοδήγηση των επεμβάσεων που σώζουν ζωές».
«Απαιτούνται περισσότερες μελέτες σχετικά με τον αντίκτυπο της καταστροφής των δημόσιων υπηρεσιών από τον πόλεμο, ειδικά πέρα ​​από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, στην υγεία του πληθυσμού», προστίθεται στην έκθεση.
«Οι ζημιές στα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, στους δρόμους και στις εμπορικές υποδομές, όπως λιμάνια, για παράδειγμα, έχουν σημαντικές αλλά λιγότερο κατανοητές συνέπειες».
Η μελέτη καλούσε επίσης τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να αναλάβουν την ευθύνη για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από αυτούς τους πολέμους.
«Οι αποζημιώσεις, αν και δεν είναι εύκολες ή φθηνές, είναι επιβεβλημένες», κατέληξε η μελέτη.

www.bankingnews.gr
Από το Blogger.