Σομαλία: Πλημμύρες αναγκάζουν 200.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Σομαλία: Πλημμύρες αναγκάζουν 200.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Somalia: Plimmyres anagkazoun 200.000 anthropous na egkataleipsoun ta spitia tous

 Πλημμύρες στην κεντρική Σομαλία, τις οποίες προκάλεσε η ξαφνική υπερχείλιση ποταμού, εκτόπισαν κάπου 200.000 ανθρώπους, δήλωσε χθες Σάββατο περιφερειακός αξιωματούχος.

Η υπερχείλιση του ποταμού Σαμπέλ στην πόλη Μπαλαντουένε, στην περιφέρεια Χιράν, ανάγκασε χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Περίπου 200.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω της ξαφνικής υπερχείλισης του ποταμού Σαμπέλ στον δήμο Μπαλαντουένε και ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί», τόνισε ο Αλί Οσμάν Χουσέιν, αξιωματούχος αρμόδιος για κοινωνικά θέματα στη Χιράν.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους πληγέντες», πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής Χασάν Ιμπραήμ Αμπντούλε ανέφερε προχθές Παρασκευή πως «τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρών».

Κάτοικοι αφηγήθηκαν πως αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν βιαστικά τα σπίτια τους μέσα στη νύχτα ατή την εβδομάδα, καθώς τα νερά άρχισαν να πλημμυρίζουν δρόμους και κτίρια.

«Όλο κι όλο αυτό που μπορέσαμε να κάνουμε ήταν να φύγουμε και να σώσουμε τα παιδιά μας. Δεν πήραμε τίποτα μαζί», εξήγησε ένας, ο Ιμάν Μπαντάλ Όμαρ.

Στη νότια Σομαλία τον Μάρτιο καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν χάος, καταστρέφοντας εν μέρει ή ολοσχερώς γέφυρες, δρόμους και σπίτια. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το Κέρας της Αφρικής συγκαταλέγεται στις περιοχές του κόσμου οι οποίες χαρακτηρίζονται πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και οι κρίσεις στην περιοχή είναι ολοένα πιο συχνές και σοβαρές.

Από το Blogger.