Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ελλάδα για να παραδώσει τα 32 F-16 Block-30 στην Ουκρανία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ελλάδα για να παραδώσει τα 32 F-16 Block-30 στην Ουκρανία


Oi IPA piezoun tin Ellada gia na paradosei ta 32 F-16 Block-30 stin Oukrania

Εντείνονται οι πιέσεις στην Ελλάδα για να παραδώσει τα 32 F-16 Block-30 στην Ουκρανία

 Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες της «Ομάδας των Επτά» που συμμετέχουν στην σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει μια κοινή προσπάθεια με τους συμμάχους να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους στα μαχητικά F-16, μετέδωσε σήμερα το CNN, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα προανήγγειλε την πώληση μαχητικών F-16 στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το πότε θα γίνει αυτό και πόσα μαχητικά θα δοθούν στο Κίεβο. 

 Η Ουκρανία επιδιώκει να αποκτήσει τα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής καθώς προσβλέπει στο να συνεχίσει τη μεγαλύτερη προέλασή της εδώ και μήνες κατά των ρωσικών στρατευμάτων πριν από την προγραμματισμένη αντεπίθεση. Λέει ότι τα F-16 είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα αεροσκάφη σοβιετικής εποχής που διαθέτει σήμερα.

Ο Μπάιντεν είπε στους ηγέτες της G7 ότι οι αποφάσεις σχετικά με το πότε, πόσα και ποιος θα παράσχει τα αεροσκάφη, που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin, θα ληφθούν τους επόμενους μήνες, ενώ η εκπαίδευση βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε το AP, επικαλούμενο δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η εκπαίδευση θα διεξαχθεί στην Ευρώπη, ανέφερε το AP. Οι δυτικές κυβερνήσεις διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους καθώς δεν ήθελαν να αφήσουν τις χώρες τους ανυπεράσπιστες δίνοντας τόσο πολύ εξοπλισμό. Επίσης, απέφυγαν να στείλουν εξοπλισμό που θα μπορούσε να καταφέρει πλήγματα σε βάθος στο ρωσικό έδαφος και να δώσει στη Μόσχα μια αφορμή να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις στην Ελλάδα για να παραδώσει τα 32 F-16 Block-30 στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα γίνει πρώτα η αναβάθμισή τους και στη συνέχεια θα δοθούν στην Ουκρανία. 

Από το Blogger.