ΕΝΦΙΑ: Σε λειτουργία η Ε9 για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων – Tα “μυστικά” που πρέπει να γνωρίζετε - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 9 Μαΐου 2023

ΕΝΦΙΑ: Σε λειτουργία η Ε9 για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων – Tα “μυστικά” που πρέπει να γνωρίζετε

ENFIA: Se leitourgia i E9 gia tin ypovoli ton tropopoiitikon diloseon – Ta

 Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή Ε9-ΕΝΦΙΑ για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων του 2023, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ.

Η εφαρμογή αυτή θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου 2023 για την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής  δήλωση Ε9 προκειμένου να διορθώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων και  να “ξεφουσκώσουν” το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται δε πως οι φορολογούμενοι που είναι υποχρεωμένοι να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους είναι μεταξύ άλλων:

  • Όσοι αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο, ή μεταβίβασαν αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, είτε προέβησαν σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία επί ακινήτου, είτε κληρονόμησαν, είτε επειδή νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα είτε επειδή οι δηλώσεις τους στο Κτηματολόγιο δίνουν διαφορετική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους σε σχέση με εκείνη που έχουν δηλώσεις στην Εφορία.
  • Όσοι απέκτησαν για πρώτη φορά κάποιο δικαίωμα επί ακινήτου και δεν είχαν υποβάλει έως τώρα Ε9.
  • Οι κάτοικοι ακινήτων σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι αρχικά θα πρέπει να ελέγξουν στη δήλωση ΕΝΦΙΑ-πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου του οικείου έτους την τιμή ζώνης στην οποία εντάχθηκε ή δεν εντάχθηκε αυτό (δηλαδή εάν εκκαθαρίσθηκε σαν εκτός ΑΠΑΑ, ενώ θα έπρεπε να έχει εκκαθαρισθεί ως εντός ΑΠΑΑ) και  μετά εάν υπάρξουν λάθη θα πρέπει να  υποβάλουν  τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) χωρίς πρόστιμο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου του οικείου έτους.

Επίσης επισημαίνεται πως μερικά από τα πιο συχνά λάθη, κενά ή παραλείψεις που γίνονται  στη δήλωση για τα στοιχεία των ακινήτων και φέρνουν επιπλέον επιβαρύνσεις στο ποσό του ΕΝΦΙΑ αφορούν τα εμπράγματα δικαιώματα, τον όροφο, την έκταση των κύριων και βοηθητικών χώρων (αποθήκες, πάρκινγκ) τα ποσοστά συνιδιοκτησίας κλπ/

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

1.Πώς θα υποβάλετε τροποποιητική δήλωση -Βήμα βήμα η διαδικασία

Οι φορολογούμενοι για να διορθώσουν τα στοιχεία  των ακινήτων τους θα πρέπει να ακολουθήσουν τα  παρακάτω 1βήματα:

  • Επιλέγουν το έτος που θέλουν να υποβάλουν Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέγουν τη δημιουργία δήλωσης Ε9 και προχωρούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής τους κατάστασης.
  • Μπορούν να εισάγουν ή να μεταβάλλουν ή να διαγράψουν το ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  • Εάν εισάγουν ακίνητο, συμπληρώνουν όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης προβαίνουν σε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  • Εάν μεταβάλλουν ακίνητο, τροποποιούν μόνο τα περιγραφικά στοιχεία
  • Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράψουν τον αριθμό παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  • Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξουν θα πρέπει να συμπληρώσουν υποχρεωτικά τα πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  • Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  • Οποιαδήποτε ενέργεια κάνουν αποθηκεύεται προσωρινά.
  • Όταν ολοκληρώσουν τις μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης, ελέγχουν το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  • Επιλέγουν οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εφόσον επιθυμούν μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Σημείωση:  Χωρίς την επιβολή προστίμων γίνεται η υποβολή των νέων δηλώσεων ή διορθώσεων, ωστόσο, εάν προκύψει από τη δήλωση ότι αυξήθηκε για κάποιο από τα προηγούμενα έτη η ακίνητη περιουσία τους,  τότε θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ και θα σταλεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

2.Τι ισχύει μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της υποβολής της τροποιητικής δήλωσης του Ε9 η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024. Διευκρινίζεται πως εάν από τη τροποποιητική δήλωση Ε9 που έχει υποβάλει ο ιδιοκτήτης ακινήτου προκύψει μείωση του βεβαιωθέντος φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε η αρμόδια Εφορία θα του ζητήσει να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές πριν προχωρήσει στην έκδοση του νέου εκκαθαριστικού σημειώματος του ΕΝΦΙΑ.

 

Από το Blogger.