Μπορεί τελικά ο σκύλος να μυρίσει τον φόβο μας; - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Μπορεί τελικά ο σκύλος να μυρίσει τον φόβο μας;

 

Borei telika o skylos na myrisei ton fovo mas;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι σκύλοι έχουν πολύ καλή όσφρηση, μπορούν όμως να μυρίσουν τον φόβο μας; Και αν ναι, πώς;

Ναι τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τον φόβο μας!

Τα σκυλιά έχουν οσφρητικές υπερδυνάμεις που μπορούν να ανιχνεύσουν τη συναισθηματική κατάσταση ενός ανθρώπου από την οσμή που εκπέμπει ο άνθρωπος. Που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κρύψετε το φόβο σας από τα σκυλιά.

Μέχρι πρόσφατα, η ιδέα ότι οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τον φόβο ήταν μόνο μια θεωρία, αλλά νέα έρευνα αποδεικνύει ότι οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τα ανθρώπινα συναισθήματα και να ανταποκριθούν ανάλογα.

Όταν ένας άνθρωπος φοβάται, οι ιδρωτοποιοί αδένες του αρχίζουν να εκκρίνουν υγρασία, ειδικά στις μασχάλες. Αυτός ο ιδρώτας περιέχει χημικά «σήματα» που μπορούν να αντιληφθούν οι σκύλοι.

Μπορούν ωστόσο να μυρίσουν τη διαφορά μεταξύ φόβου και ευτυχίας;

Οι ερευνητές σωστά υπέθεσαν ότι οι σκύλοι θα αντιδρούσαν διαφορετικά στις ανθρώπινες οσμές που εκπέμπονταν υπό διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις – συγκεκριμένα, φόβο και ευτυχία.

Στην έρευνα, οι σκύλοι εκτέθηκαν σε τρία ερεθίσματα. Οι σκύλοι τοποθετήθηκαν τυχαία σε διαφορετικές συνθήκες οσμών. Συνέλεξαν οσμές από ανθρώπους σε τρεις διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις: φοβισμένοι, ευτυχισμένοι και ουδέτεροι (χωρίς ιδρώτα).

Οι οσμές συλλέχθηκαν από τις μασχάλες τυχαίων ανδρών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα σκυλιά εκτέθηκαν σε «χαρούμενες οσμές», αλληλεπιδρούσαν περισσότερο με τον ξένο και είχαν χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς.

Αντίθετα, όταν οι σκύλοι εκτέθηκαν στην «οσμή φόβου», εμφάνισαν περισσότερες συμπεριφορές στρες και είχαν υψηλότερους καρδιακούς παλμούς που σχετίζονται με την αντίδραση μάχης ή φυγής.

Τα σκυλιά αυτά, αναζήτησαν επίσης περισσότερη επιβεβαίωση από τους ιδιοκτήτες τους και η αλληλοεπίδραση με τον ξένο ήταν λιγότερη από ό,τι τα σκυλιά που εκτέθηκαν στην «ευτυχισμένη οσμή».

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χημικά σήματα / οσμές που εκπέμπουμε ανάλογα με τη συναισθηματική μας κατάσταση, επηρεάζουν και τον σκύλο μας. Έτσι, αν εμείς φοβόμαστε, πολλοί πιθανόν να φοβηθούν κι εκείνα.

Πηγή: govastiletto.gr

Από το Blogger.