ΕΟΔΥ «Καμπανάκι» για την αρτηριακή πίεση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

ΕΟΔΥ «Καμπανάκι» για την αρτηριακή πίεση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης

EODY «Kampanaki» gia tin artiriaki piesi, me aformi tin Pagkosmia Imera

 Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας εφιστά την προσοχή στη μεθοδολογία της μέτρησης της αρτηριακής πίεσης για τον εντοπισμό και τη διαχείρισή της.

Η υπέρταση αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και -ειδικότερα- για το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, τη στεφανιαία νόσο, και την καρδιακή ανεπάρκεια. Αποτελεί, επίσης, ισχυρό παράγοντα κινδύνου για τη χρόνια νεφρική νόσο, τις αρρυθμίες, την υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια και την άνοια.

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, στην Ελλάδα, όπου τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού πάσχουν από υπέρταση (περίπου 3.300.000 άτομα), ενώ ένα στα δύο ηλικιωμένα άτομα είναι υπερτασικό. Περίπου 30% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι, ενώ λιγότερο από 1/3 των υπερτασικών έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική αγωγή.

Από τον ΕΟΔΥ συστήνεται ως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος ο συνδυασμός μεθόδων μέτρησης της πίεσης στο ιατρείο για τη λήψη εξατομικευμένων οδηγιών πρόληψης ή ελέγχου της υπέρτασης, δηλαδή της αυξημένης πίεσης του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος, ενώ, εκτός ιατρείου, οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται με πιστοποιημένα πιεσόμετρα. Επισημαίνεται πως η μέτρηση της πίεσης πρέπει να γίνεται σε συνθήκες ηρεμίας.

Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς και μετριέται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου. Ο μεγαλύτερος αριθμός αποτελεί τη «συστολική» πίεση, η οποία είναι γνωστή ως «μεγάλη» πίεση και ο μικρότερος καταγράφει τη «διαστολική», γνωστή ως «μικρή» πίεση. Ενδειξη αρτηριακής υπέρτασης αποτελεί η καταγραφή της συστολικής πίεσης να είναι ίση ή πάνω από 14 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου, είτε η διαστολική να είναι ίση ή μεγαλύτερη από 9.

Πρόληψη και μείωση της υπέρτασης

Όσον αφορά στη φαρμακευτική θεραπεία, συχνά απαιτείται συνδυασμός φαρμάκων, ιδίως, στην κατηγορία ασθενών με συννοσηρότητες, όπως σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία και στεφανιαία νόσος. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι παράγοντες που μπορεί να προλάβουν, να καθυστερήσουν την εμφάνιση της υπέρτασης και να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, είναι:

 • η υγιεινή διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα
 • η μειωμένη πρόσληψη του άλατος
 • ο περιορισμός κατανάλωσης του αλκοόλ
 • η τακτική σωματική δραστηριότητα
 • η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους
 • η διακοπή καπνίσματος
 • η ρύθμιση άλλον χρόνιων νόσων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η νεφρική ανεπάρκεια
 • η μείωση του άγχους και ο έλεγχος της ψυχικής υγείας
 • η συχνή μέτρηση της πίεσης
 • η παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό
 • η φαρμακευτική αγωγή και η συνέπεια στη μακροχρόνια λήψη της

Σημειώνεται πως, η υπέρταση, γνωστότερη και ως «σιωπηλή νόσος», καθώς πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, παραμένει ο ισχυρότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα παγκοσμίως. Ενας από τους παγκόσμιους στόχους που έχει τεθεί για τα Mη Μεταδοτικά Νοσήματα, είναι η μείωση της πρόωρης θνησιμότητας εξαιτίας τους κατά 33% έως το 2030 και η μείωση της συχνότητας της υπέρτασης θα συμβάλλει σημαντικά στο στόχο αυτό.

Από το Blogger.