Ερντογάν: Έχουμε «ειδική σχέση» με τον Πούτιν - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Ερντογάν: Έχουμε «ειδική σχέση» με τον Πούτιν

 

Erntogan: Echoume «eidiki schesi» me ton Poutin

“Είμαστε ισχυρό κράτος και έχουμε θετική σχέση με τη Ρωσία”, είπε ο Ερντογάν

Η Τουρκία έχει μια «ειδική» και αυξανόμενη σχέση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν παρά την αυξανόμενη πίεση στην Άγκυρα να βοηθήσει στην ενίσχυση των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο  CNN πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Δεν είμαστε στο σημείο που να επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, όπως έχει κάνει η Δύση. Δεν δεσμευόμαστε από τις κυρώσεις της Δύσης. Είμαστε ισχυρό κράτος και έχουμε θετική σχέση με τη Ρωσία. Η Ρωσία και η Τουρκία χρειάζονται η μία την άλλη σε κάθε δυνατό πεδίο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ερωτηθείς για ρους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για ρωσική παρέμβαση στις τουρκικές εκλογές, μετά την αποχώρηση του υποψήφιου Σινάν Ογάν από τον πρώτο γύρο των εκλογών ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Δύση πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τουρκίας.

  «Η Δύση δεν ακολουθεί μια πολύ ισορροπημένη προσέγγιση. Χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση έναντι μιας χώρας όπως η Ρωσία», είπε κατηγορώντας τον αρχηγό του CHP ότι θέλει να «αποσυνδέσει» την Τουρκία από τη Ρωσία, ενώ έφερε ως παράδειγμα της «ειδική σχέσης» που έχει με τον Πούτιν τη σύναψη της συμφωνίας για τα σιτηρά της Ουκρανίας. 

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο φρένο που έβαλε ως προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας τη Στοκχόλμη ότι παρέχει καταφύγιο σε μέλη του PKK. «Όσο η Σουηδία συνεχίζει να επιτρέπει στα παρακλάδια τρομοκρατικών οργανώσεων να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους της Στοκχόλμης, δεν μπορούμε να δούμε θετικά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ», είπε.

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην τουρκική οικονομία και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό εάν επανεκλεγεί. «Παρακαλώ ακολουθήστε με μετά τις εκλογές και θα δείτε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει μαζί με τα επιτόκια», τόνισε για να επιβεβαιώσει πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην οικονομική πολιτική του.

«Έχω μια θέση ότι τα επιτόκια και ο πληθωρισμός συσχετίζονται άμεσα. Όσο χαμηλότερα είναι τα επιτόκια, τόσο χαμηλότερος θα είναι ο πληθωρισμός», ανέφερε και δήλωσε: «Σε αυτή τη χώρα θα πέσει και ο πληθωρισμός μαζί με τα επιτόκια, ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο που ο κόσμος θα ανακουφιστεί. Το λέω αυτό μιλώντας ως οικονομολόγος. Αυτό δεν είναι ψευδαίσθηση».

Τέλος, ο Ερντογάν αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι είναι «αυταρχικός ηγέτης», διώκει τους αντιπάλους του και ότι ακολουθεί ανορθόδοξη οικονομική πολιτική. 

liberal.gr

Από το Blogger.