Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ τα κρυφά εισοδήματα των ιδιοκτητών ακινήτων - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ τα κρυφά εισοδήματα των ιδιοκτητών ακινήτων

 

Sto stochastro tis AADE ta kryfa eisodimata ton idioktiton akiniton

Με το πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι πλατφόρμες Airbnb, Booking και VRBO με την ΑΑΔΕ, είναι υποχρεωμένες να στέλνουν τον πλήρη φάκελο για τα ακίνητα και τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους, ενώ όποιος ιδιοκτήτης δεν έχει αριθμό μητρώου θα αποβάλλεται από τις πλατφόρμες.

Μετά από έλεγχο και διασταύρωση στοιχείων διαπιστώθηκε ότι από τα 140.000 ακίνητα που υπάρχουν και στις τρεις πλατφόρμες, τα 52.000 δεν είχαν αριθμό μητρώου.

Από τους ιδιοκτήτες αυτούς, οι 34.000 συμμορφώθηκαν και εκλήθησαν να πληρώσουν φόρους 102 εκατ. ευρώ.  

Παράλληλα, 17.500 ιδιοκτήτες ακινήτων αποβλήθηκαν από όλες τις πλατφόρμες, γιατί όπως αποδείχθηκε,  όχι μόνο δεν είχαν αριθμό μητρώου αλλά είχαν δηλώσει ψεύτικο αριθμό μητρώου.

Το ζήτημα των δηλώσεων των εσόδων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις υπήρχε από την αρχή του θεσμού, είπε στην ΕΡΤ ο γραμματέας του Συνδέσμου Εταιριών Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων Κώστας Κιάμος.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπόγραψε η ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες ήταν ένα πάγιο αίτημα μας ώστε να υπάρξει ισονομία στην αγορά και αν δεχόμαστε πυρά περί φοροδιαφυγής, είπε.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, σήμερα έχει καταφέρει να χαρτογραφήσει το 100% της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται σε 120.000, από τα οποία τα 10.000 είναι στην Αθήνα, είπε.

Στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν προσφέρουμε υπηρεσίες, όπως στα ξενοδοχεία, αλλά απλά μια διαμονή.

Η βραχυχρόνια μίσθωση, όχι απλά πληρώνει φόρους, αλλά πληρώνει ακριβότερους φόρους από τα ξενοδοχεία, υποστήριξε.

Από το Blogger.